dimarts, 5 de novembre del 2019

ESGLÉSIA DE SANT PERE. FÍGOLS DE LA CONCA. TREMP. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA

El Raul Pastó Ceballos em feia arribar una fotografia de l'església parroquial de Fígols, advocada a Sant Pere, que es troba situada al centre de la població.


El temple presenta una planta rectangular, una sola nau coberta per una volta de canó arrebossada i que és coetània de la decoració interior del temple. Presenta un absis semicircular en la seva part oriental, obert a través d'un arc presbiteral.

Interiorment, conseqüència de diverses modificacions, es troba tota arrebossada i emblanquinada, presenta un entaulament motllurat a partir del qual comença la volta.

Fotografia del interior, Jordi Contijoch Boada,

La façana sud s'alça com el frontis principal, presentant la porta d'accés, en arc de mig punt adovellat amb l'intradós arrebossat. En aquesta mateixa façana s'obren tres finestres, dues esqueixades i amb el perfil de mig punt, tot i que semblen modificades; la tercera de factura posterior.

Fotografia . Jordi Contijoch Boada,
L'aparell és irregular i presenta una diferenciació de carreus, la qual cosa indica que l'església patí modificacions.

Presenta, també, un campanar en la seva part més occidental, de factura posterior i amb la torre vuitavada.

La coberta és de teula àrab.

L'edificació es troba adossada en el seu costat occidental a un edifici agrícola.

Podria ser aquesta l’Església que el Pere Miret Serra, identifica com el conjunt de despoblat i necròpolis de Montserbós?.


https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2014/07/conjunt-medieval-de-montserbos-figols.html?fbclid=IwAR0cRnf5y0z-Jdx0xvSsQlujK5aFBRUw2H0McT7vTdheWpK7vymaB90XNWw

No conèixer el Pallars jussà, i les comarques de la Terra Ferma , almenys per als catalans és pecat.