dissabte, 2 de novembre del 2019

IN MEMORIAM DE L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SELMELLA ADVOCADA A SANT LLORENÇ. EL PONT D’ARMENTERA. EL CAMP SOBIRÀ DE TARRAGONA

El Raul Pastó Ceballos s’arribava fins al despoblat de Selmella, inclòs actualment al terme de del Pont d’Armentera, a la comarca del Camp Sobirà de Tarragona, en la llengua castellana, mancada de mots específics per qüestions topogràfiques en diuen ALTO CAMPO.



Retratava entre el runam la que havia estat església parroquial de Selmella , advocada a de Sant Llorenç , que depenia històricament de la parròquia de Santa Maria del Querol.

Al desembre 2008, l'Arquebisbat de Tarragona va decretar la dessacralització de l'església i en cedir la propietat a l'ajuntament del Pont d’Armentera , «atès el mal estat de l’església [...] sense cap utilitat cultual des de fa unes dècades».

El juny 2009 l'ajuntament va decidir la rehabilitació, amb l'ajuda de l'Institut Català del Sol i la Fundació Bosch Aymerich.

L'obra d'urgència està acabada, la restauració completa està en preparació.

El traspàs dels fundadors, José Mª Bosch Aymerich i la seva esposa Mª Rosa Escarpenter Fargas, imaginem que han condicionat a continuïtat de l’obra. http://www.grupoboschaymerich.com/es/fundacion

Defensem que el topònim SELMELLA, té una clara relació amb el de SELMA, podria traduir-se com ‘ la petita Selma’ . https://ca.wikipedia.org/wiki/Selma_(Aiguam%C3%BArcia)

Patrimoni Gencat
en relació a l’església parroquial de Selmella, advocada a Sant Llorenç, ens diu ; El seu estat actual és ruïnós, en part per l'abandó del nucli i en part per l’espoli a què s'ha vist sotmesa. Tanmateix, conserva encara la porta d'accés, d'arc de mig punt amb grans dovelles de pedra, i la volta, parcialment ensorrada. També s'hi poden observar elements que, malgrat les transformacions experimentades al llarg del temps, mostren característiques romàniques de transició al gòtic i plenament gòtiques (arcs apuntats). La coberta exterior és de teula, a una vessant.

El Jordi Contijoch Boada, havia tingut ocasió de retratar la nau de l'església.

Com deia un bon amic, prometre no fa pobre, fa pòtol.

http://www.elpuntavui.cat/article/5-cultura/19-cultura/54810-invertiran-mes-de-240000-euros-en-la-rehabilitacio-de-lesglesia-romanica-de-selmella.html

Si triga gaire més a instaurar-se la República Catalana, en l’àmbit del Patrimoni Històric i Monumental, les pèrdues esdevindran irrecuperables.

En la visita que fèiem amb el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 + Castellar del Vallès 6 de maig de 2019 ), No havíem aconseguit accedir fins a Selmella.

http://relatsencatala.cat/relat/primer-intent-darribar-fins-a-selmella-per-retratar-lesglesia-de-sant-llorenc-el-pont-darmentera-el-camp-sobira-de-tarragona/1057717

Tinc , avui 1 de Novembre, la plena certesa de que el desig de veure l’església parroquial de Selmella , advocada a de Sant Llorenç , per part del Josep Olivé Escarré s’ha acomplert.