diumenge, 3 de novembre del 2019

CASTELLNOU DE LA PLANA. MOIÀ. MOIANÈS

Ens arribàvem fins al terme de Moià perquè el Pere Albert Carreño pugues retratar el mal dit Castellnou de la Plana, documentat des del segle XII, aquesta edificació fou construïda al segle XIV pels Planella, com a substitució de l'antic castell (el castell de Clarà) ,d'aquí el nom de "Castell Nou".

El conjunt fou erigit en castell per decret del rei Pere el Cerimoniós el 6 de juny de 1381 i derogat pel rei Martí l'Humà l'any 1408.
La propietat passà als Planella i després als Barrera.

Més tard tornaria a canviar de mans fins a arribar a Enric Juncadella i García, XI marquès de Puerto Nuevo, títol nobiliari espanyol creat pel rei Felip V el 8 de març de 1746 a favor de Josep Francesc d'Alòs i de Rius (Barcelona 1689 – Madrid, 18 setembre 1757 ) jurista i magistrat català partidari de Felip V durant la Guerra de Successió. A l’Arxiu familiar es conserven documents referents a la casa.
Moià, com tantes altres poblacions, s'emmurallà durant el segle XIV; el 1382, arran de la compra de Moià i el Castell de Clarà feta per Pere de Planella, l'antic castell de la vila va restar, d'aleshores ençà, abandonat i, sense dubte per contraposició, sorgí el nom de Castell Nou, aplicat a la "domus", o casal de Molins.

La vegetació embolcalla aquest gran edifici de planta irregular articulat segons tres cossos: el primer format per l'antic molí; el segon pel mas pròpiament dit en el qual destaquen les presons en el nivell inferior i les finestres situades a la façana de migdia de tipologia semblant a les del segle XVI, amb caps enfrontats esculpits a la pedra (exemplars que recorden molt els de la Serradora de Castellterçol ).


El tercer cos és dedicat a dependències i annexes de la casa actual. Els tres cossos citats formen un corraló orientat a ponent i tancat per una construcció de pedra que constitueix una mena de fortificació.

http://www.moia.cat/web/historia-i-patrimoni/

L’horari d’hivern que ens imposa el REINO DE ESPAÑA, i que escurça notablement les hores de llum natural a la tarda, feia que quedessin per una nova visita, les poues de la Franquesa, la Coma i la seva ermita de Sant Jaume, la poua de la Fàbrega,......, patim des de 1714 una successió de mals governs, oi?.