dimarts, 8 de setembre del 2020

COL·LEGI DE SANT JOSEP/ INSTITUT MANUEL MILÀ I FONTANALS. VILAFRANCA. EL PENEDÈS SOBIRÀ. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar una fotografia de l’Institut Manuel Milà i Fontanals; Vilafranca del Penedès honorava posant-li el seu nom, a un dels seus fills més il·lustres, Manuel Milà i Fontanals (Vilafranca del Penedès, 4 de maig de 1818 - 16 de juliol de 1884) filòleg, erudit i escriptor català., al que es considera un dels impulsors de la Renaixença.


De l’edifici trobava a : https://patrimonicultural.diba.cat/print/pdf/node/73140

Edifici de planta rectangular que consta de planta baixa, dos pisos i golfes. La coberta és de teules àrabs a dues aigües i el carener paral·lel a la façana. El vestíbul central té el sostre de volta de canó rebaixat i obertures d'arcs carpanells i de mig punt. Hi ha una escala principal en el lateral de dos trams d'accés a la primera planta in una escala secundària lateral d'accés a totes les plantes. Hi ha un cos posterior afegit, adossat a la mitgera.

Façana principal amb una composició simètrica sobre nou eixos verticals amb un petit tram diferenciat en un extrem. Portalada d'entrada de mig punt i balcó superior amb balustrada i pilastres ornamentals que sobresurt de l'alineació de la façana. Les finestres de la planta baixa són balcons amb ampitador. Les obertures del primer pis estan formades per balcons amb ampitadors de barana de balustrades. Les plantes superiors les finestres estan adintellades.

La façana està decorada amb esgrafiats de motius diversos: a cada costat de la portalada d'accés s'hi poden veure dues imatges religioses. A la planta baixa i entre obertures hi ha motius vegetals emmarcats amb una orla. Finalment, a les plantes superiors hi ha gerros damunt pedestals.
Es construeix a l'any 1827 com a dependències de l'hospital dels frares franciscans. Les monges

de la Caritat, dedicades a l'ensenyament, s'hi instal·len a l'any 1852. Des de llavors s'ha mantingut aquesta funcionalitat.

La seva obra s'atribueix a un arquitecte italià, del que segons sembla no hi ha cap dada, rar, rar, oi?. Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Patrimoni Gencat explica que els esgrafiats de la façana són de l’any 1956, per l’època els podríem atribuir a Ferran Serra i Sala (Barcelona, 1905 - 1988) fou un dibuixant, esgrafiador i escultor, conegut com a Ferdinandus Serra.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=4976

Ferran Serra i Sala (Barcelona, 1905 – 1988) és un més dels Catalans Excepcionals als que no s’ha reconegut com caldria.


http://www.academiadelpartal.org/files/n8_127_144.pdf

https://www.gnomonica.cat/files/ArticleBdP78.pdf