divendres, 18 de setembre del 2020

LA CAPELLA DE SANT CRISTÒFOL/MENA DEL LLORÀ. RUPIT I PRUIT. OSONA

 

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar un enllaç en el que trobava imatges i dades de la  capella advocada a Sant Cristòfol/ Menna, construïda al costat de la casa senyorial del Llorà, al terme de Rupit i Pruit, a la comarca d’Osona .

Tant la torre com la capella d’estil totalment eclèctic amb elements d'estètica barroca i clàssica, foren erigides per uns industrials tèxtils establerts vora la conca del riu Ter.

La capella del mas és de nau única, rectangular i coberta a tres vessants amb el carener paral·lel a la façana la qual és orientada a tramuntana. El portal és de pedra rectangular i amb motllures, al damunt hi ha una petita fornícula, sense imatge i amb una voluta a cada costat. La part superior forma un frontó triangular bordejat amb pedra i al cim del carener s'hi eleva un petit campanar d'espadanya que conserva la campana. Tota la façana és decorada amb esgrafiats que presenten formes vegetals i celestes. A llevant hi ha dues obertures amb vitralls. Està adossada al mur de llevant de la torre del Llorà.



Els murs on hi ha arrebossats, estucats i esgrafiats la pedra és picada i de color blavós.

Per les dates l’autor  dels esgrafiats podria ser Ferran Serra i Sala “Ferdinandus” (Barcelona, 1905 - 1988)

Hi ha una pica dintre de la capella al mur de migdia. És un tros de pedra sense polir a la part baixa i a la part superior hi ha la pica la qual és semiesfèrica i amb incisions a l'exterior. A la part de davant hi ha una cara esculpida en la qual es representa el rostre d'un home vell amb una barba rinxolada i els cabells tirats enrere; la boca es petita i el nas està mutilat, els ulls estan inscrits sota les celles i la part de baix de l'ull és marcada.



L'estil de la pica de marbre i esculpida en alt relleu,  fa suposar que és anterior al a construcció de la capella, de manera que segurament fou traslladada des d'un altre indret i situada a la capella.

 La propietària era la Tecla Sala Miralpeix (Roda de Ter, 26 d'abril de 1886 - Barcelona, 2 de setembre de 1973) i la feu construir segons indica la mateixa edificació l'any 1950 (ANNO SANCTO MCML)



No sabia veure  la capella a :

https://www.yumpu.com/es/document/read/13426339/catalegs-masies-i-cases-rurals-ajuntament-de-rupit-i-pruit

Us recomano la lectura de la tesis documenta i rigorosa de : Josep Capdevila i Soldevila, que defensa que Sant Cristòfol i Sant Menna, foren en realitat una única persona :

http://www.festes.org/arxius/santcristofor2.pdf

 El dia 10 de juliol es celebra la festivitat de Sant Cristòfol, i l’11 de novembre la de Sant Menna.

 Aprofiteu - els que encara podeu sortir - per visitar Sant Cristòfol/Menna de Llorà, al terme de Rupit i Pruit,  a la comarca d’Osona.

 Feu-ho amb totes les mesures de seguretat, mascareta, distància ,… eviteu fer-vos mal, com deien a bombo i plateret , Daniel de Alfonso Laso (Madrid, 1964) i Jorge Fernández Díaz (Valladolid, 6 d’abril del 1950) la sanitat catalana està a la U.V.I.

 https://www.lavanguardia.com/politica/20160622/402690747904/fernandez-diaz-grabaciones-sistema-sanitario-de-alfonso.html

 

https://www.youtube.com/watch?v=Fd9tc663vW8

 Sembla que, malgrat les noticies dels mitjans de comunicació,  caldrà esperar que sigui la justícia divina la que se’n ocupi, oi?.

Maleits !