dimarts, 15 de setembre del 2020

IN MEMORIAM. DEL COLEGIO DE NUESTRA SEÑORA DEL CARMEN, AL COL·LEGI DEL SAGRAT COR. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. EL VENDRELL. EL PENEDÈS JUSSÀ.

 

El Joan Dalmau Juscafresa, ha estat  i és un gran col·laborador  en la tasca de recuperar la memòria  històrica en l’àmbit de l’educació a Catalunya, des de que a l’any 2015 endegàvem     EDIFICI ESCOLARS DE CATALUNYA ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA, i en aquesta ocasió em feia arribar un enllaç  a la història del  col·legi de  les germanes carmelites missioners teresianes al Vendrell.

El col·legi ha tingut altres denominacions :

Colegio Nuestra Señora del Carmen, Colegio del Sagrado Corazón de Jesús, Colegi del Sagrat Cor. 

El fet d’emprar la llengua castellana fins a èpoques recents,  és la constatació evident que allò que deia el rei demèrit NO ERA VERITAT, tampoc – i ara tothom ho té clar – allò de que TODOS LOS ESPAÑOLES SON IGUALES ANTE LA LEY  

https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/marc-pons-joan-carles-i_153012_102.html

Llegia a :

https://www.naciodigital.cat/baixpenedes/noticia/2645/vendrell/recorda/petjada/germanes/carmelites/ciutat

Les germanes carmelites missioners teresianes van arribar el 27 de novembre de 1869 acompanyades del pare Francesc Palau i Quer (Aitona, Segrià, 29 de desembre de 1811 - Tarragona, 20 de març de 1872)  i es van instal·lar al carrer de Mar, número 3, on feien tasques assistencials a l’hospital de la vila i van crear una aula de col·legi.  Al 1892, amb la inauguració del nou edifici construït per ser hospital a la carretera de Santa Oliva, van assistir als malalts i asilats fins el 1989. En aquest hospital també van continuar la tasca educativa amb una aula de nenes que va anar creixent fins que el 1902 una part es van haver de traslladar al carrer del Doctor Oliver, on van establir el col·legi fins el 1914. Un dels fets més destacats de l’activitat assistencial de les germanes va ser la seva dedicació als malalts de l’epidèmia de còlera que va patir la vila el 1911, quan vint-i-cinc germanes vingudes de Tarragona van treballar desinteressadament en l’atenció als malalts i als difunts.

  El 1904 el col·legi va rebre el nom de Colegio Nuestra Señora del Carmen i el 1907 es va separar de l’hospital. 


El nombre d’alumnes era tan important que van haver de traslladar el col·legi a un edifici de la carretera de Valls que s’havia construït de nou el 1881 per l’arquitecte tarragoní Ramon Salas Ricomà (Tarragona, 1848-1926)  a instancies de Josep Maria Àlvarez Fuster, director gerent de la Sociedad Anónima Colegio de Vendrell, que va funcionar fins el 1893.



 El 1901 aquest edifici va passar a ser una fàbrica de teixits de Josep Aleu i el seu soci Tarradas fins el 1914.

 A partir de 1915 i fins a l’actualitat l’activitat docent s’ha desenvolupat en aquest edifici amb dues ampliacions més, de les que en agradarà tenir.-ne noticia dels seus autors a l'email castellardiari@gmil.com . 

El 1943 l’escola passa a denominar-se Colegio del Sagrado Corazón de Jesús i el 1984 ja es va dir Col·legi del Sagrat Cor. 

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=28&consulta=MCU0KzQzMTYzNCU%3D&codi=5467&fbclid=IwAR1ep3-l0E43jBNwMVvMV27pXbckzm2cVOCF9CJrmk9V478-Tgv5hNSgG9A

Patrimoni Gencat explica que l’edifici abans de l’any 1920 era un convent rodejat per camps, els quals eren conreats pels monjos que l'habitaven, com diuen “habitualment “ els líders dels Partits de l’Eix Mal “ algú falta a la veritat”.

Intueixo que “ el convent rodejat per camps” no té cap suport documental.

La capella, de la que ens agradarà saber-ne l’advocació a l’email castellardiari@gmail.com sembla moderna.



https://sagratcorelvendrell.cat/centre/instalacions/

http://xac.gencat.cat/ca/llista_arxius_comarcals/baix_penedes/detall/Nadala-ACBP-2019

Ajudeu nos en la nostra recerca, el franquisme i la “democraciola” subsegüent no es distingien precisament pel foment a l’educació, a la cultura, i al respecte als drets més bàsics.