divendres, 11 de setembre del 2020

QUI VA SER L’AUTOR DE LA MAJÒLICA DEL SANT CRIST QUE LLUEIX A LA CASA DE LA VILA DE PIERA?. L’ANOIA.

 L’Assumpta Figueras Viñas publica fotografies de actual Casa  de la Vila de Piera, de la que ens explica Patrimoni Gencat que està composta de planta baixa, pis i golfes, aquestes amb galeries d'arcs escarsers suportats per pilars amb capitell i basament i resseguits per un balcó de fusta. Els balcons del primer pis són de ferro colat. A la planta baixa hi ha una porxada amb arcs de mig punt i un arc apuntat a la cantonada de la plaça Joan Orpí. La façana és de mamposteria arrebossada i les cantonades són de pedra tallada.

El soterrani és l'única part de la casa que conserva un aire medieval, amb les seves arcades gòtiques.

La primera planta correspon a les millores que es van fer al segle XVII; les altres són obra del segle XIX,  ens agradarà tenir noticia de l’autor a l’email castellardiari@gmail.com

El plafó ceràmic que representa la imatge del Sant Crist , situat a l'entrada, i  datat al segle XVII, moment en que s’inicia la tradició  que explicàvem suara a :

http://relatsencatala.cat/relat/el-sant-crist-de-piera/1038335



es obra d’un autor “desconegut”.

S’explica que hi va haver a Piera un convent de Trinitaris que ocupaven diverses cases de la plaça; el fet que  en algunes parets encara es conservin creus esculpides a la pedra, reforça aquesta creença.

https://www.monestirs.cat/monst/anoia/an20trin.htm

https://www.viladepiera.cat/la-vila/piera-per-descobrir/historia/historia-moderna

La recurrència del desconegut” com autor de bona part del patrimoni històric i/o artístic de Catalunya, és el millor exponent del desig de “dessolarla terra” que des d’antic tenen vers Catalunya i els catalans,  els nostres mals veïns.