dimarts, 8 de desembre del 2020

CAN BRUGUERA. VILASSAR DE DALT. EL MARESME

 El Joan Dalmau Juscafresa, autor del blog “ llocs de Catalunya”, em feia arribar un enllaç amb imatges i dades de Can Bruguera, a  Vilassar de Dalt, a la comarca del Maresme.

El Mapa de Patrimoni ens diu que és una casa senyorial rehabilitada en estil modernista a finals del segle XIX per l'arquitecte Manning – ens agradarà tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com , coneixercatalunya@gmail.com  del nom propi, cognom matern, i lloc i data de naixement itraspàs d’aquest tècnic -  situada entre la Riera de Targa i el carrer Sant Antoni, de planta rectangular, que consta de planta baixa, pis i golfes.



Conserva un magnífic celler en el soterrani que s'adapta al desnivell del terreny i al qual s'hi accedeix des de la Riera de Targa.



L'actual residència és una construcció del segle XIX, amb la coberta de teules a dues aigües i el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migdia i amb una composició simètrica a partir de tres eixos de verticalitat, definits per les obertures. A la planta pis, destaquen els tres balcons amb balustres. El parament és encoixinat i amb una cornisa de coronament. Hi ha diversos cossos annexos fruit d'ampliacions.

Conserva a la primera planta una cuina modernista, una biblioteca amb manuscrits d'època moderna i el celler, que es conserva gairebé intacte, com si s'estigués esperant a la verema per l'elaboració del vi. De tant en tant, la família l'obre al poble perquè es pugui visitar.

A l'exterior hi ha, de la mateixa època, un jardí romàntic on s'alça un petit oratori familiar que conserva, en un reliquiari, el bastó de Sant Josep Oriol, sant vinculat a Vilassar a través de la figura del seu padrastre, en Domènec Pujolar. Davant la façana hi ha dos fanals de gas fets de bronze representant una figura de patge vestit d'estil renaixentista,   en desconeixent el seu origen.



https://patrimonicultural.diba.cat/element/can-bruguera-3?fbclid=IwAR3nYS-8CUU3eT5Fz9dksYOqWWZcWkzH7EZFYSLN9276MmR17u2SaJ3RKGc

A la capella, de tant en tant encara s'hi fan misses i celebracions familiars com batejos o casaments.

En els anys previs a l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, a la capella hi havia el barret de Sant Josep Oriol, desaparegut en els dies foscos que seguien a la revolta feixista,  i el bastó que  es va salvar perquè la propietària, mentre fugia, el va fer servir com si fos el seu bastó de recolzament.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=45564

https://ca.wikipedia.org/wiki/Can_Bruguera_(Vilassar_de_Dalt)

https://www.48hopenhousebarcelona.org/els-edificis/el-celler-de-can-bruguera-2/

Que Sant Josep Oriol,  intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia ,  que s’acarnissa amb les persones grans, elsmalalts crònics, i els que pateixen estretors econòmiques ,  i que eviti la repetició d’aquellsfets sinistres perpetrats en el període 1936-39 que alguns eixelebrats insten arepetir.