dissabte, 5 de desembre del 2020

LES ESGLÉSIES DE SALLENT/SELLENT DE NARGÓ. COLL DE NARGÓ. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA

El Jordi Vilá Juncá publica una fotografia de la façana de l’església parroquial  de Sallent de Nargó (localment conegut com a Sellent) poble  del municipi de Coll de Nargó a l’Urgell sobirà, situat a 1.000 metres d'altitud, al vessant sud de la serra de Sant Joan, damunt la riba esquerra del riu de Sallent. El nom del poble podria haver-se originat en un salt d'aigua molt vertical i alt que hi ha en el proper pla de l'Estany.



De població disseminada, en el nucli urbà es troba l'església de Sant Salvador, romànica originalment, però molt desfigurada per ampliacions posteriors, Parimoni Gencat en recull una descripció telegràfica; edifici religiós d'una nau. L'absis és rectangular i entre aques cos i la nau hi ha un cos més elevat, que sobresurt també en planta, i que és cobert exteriorment a doble vessant, seguint el mateix eix de les teulades de la nau i de l'absis, cobert tot amb lloses de llicorella.

Prop del poble es conserva la valuosa església romànica de sant Maximí de Sallent, abans Sant Andreu de Sallent d'Organyà.


Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=15519

La Maria Rosa i el Miquel “ la parella romànica  us n’explicaran un xic més :

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/03/sant-maximi-o-sant-andreu-de-sallent.html

Que  sant Salvador, sant  Maximí d'Ais, i l’apòstol sant Andreu,  intercedeixin davant l’Altíssim perquè s’aturiaquesta sindèmia, que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics,i els que pateixen estretors econòmiques.

Amén!