dimarts, 8 de desembre del 2020

CAN GUSSINYER I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A LA MARE DE DÉU DEL CARME. CASTELLFOLLIT DE LA ROCA, LA GARROTXA. GIRONA.

 

El Joan Dalmau Juscafresa, autor del blog “Llocs de Catalunya “  s’ha afegit en aquesta paorosa sindemia que ens manté captius als nostres domicilis, en un dels àngels que vetlla perquè no falti material al Conèixer Catalunya.

En aquesta ocasió m’enviava imatges i dades de Can Gussinyer  i de la capella-oratori advocada a la Mare de Déu del Carme, que decorava  Sadurní Brunet Pi (Vallirana, 1886 – Olot, 1958) per encàrrec del cirurgià banyolí Joan Gussinyer Mas (1893-1981).

https://sadurnibrunet.com/

https://sadurnibrunet.com/2017/12/04/oratori-gussinye/?fbclid=IwAR165QMMJx4g5gRkeyxU9TLFqS7zQlXT4JEtwgdg7GoJAorAq7UalDawGUA

Patrimoni Gencat  explica de  Can Gussinyer  que està  al costat de la carretera comarcal 150, , i la descriu com una construcció de planta rectangular amb diferents cossos i teulades a diferents nivells. Cal destacar el cos de llevant que disposa de baixos i dos pisos superiors; el teulat es a quatre vessants. En el primer pis cal remarcar una galeria coberta amb tres arcs de punt rodó que es repeteixen en el pis superior. Recolçades en els murs hi ha diverses rodes d'un antic molí fariner.

Es  remarcable el portal de ferro que dona accés al conjunt. Dos lleons emmarquen la data 1872 i les inicials J.G.

A l'interior del mas es conserva una capella particular dedicada a la Mare de Deu del Carme que  en els dies foscos que seguien a l’alçament armat  dels militars feixistes encapçalat pel general Franco  contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC  de la II República , va  ser espoliada i va patir danys severs;  malauradament  es van destruir l'altar i el retaule neogòtic que hi havia.



Actualment s'hi conserva un senzill altar amb la imatge de la Verge.



Trobava imatges de la casa a :

http://webspobles2.ddgi.cat/castellfollitdelaroca/media/sites/211/1935-06_1_can_gussinyer.pdf

Que la Mare de Déu del Carme intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia ,  que s’acarnissa ambles persones grans, els malalts crònics, i els que pateixen estretorseconòmiques,  i que eviti la repetició d’aquellsfets sinistres perpetrats en el període 1936-39 que alguns eixelebrats insten arepetir.