divendres, 11 de desembre del 2020

SANT MARTÍ DE CASELLES, CUSTODI D’UN DELS SECRETS D’ORGANYÀ. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA " IN PECTORE" DELS PIRINEUS

 

El Jordi Vila Juncá publica una fotografia,  Organyá, ombra de Santa Fe,   a vista de Caselles.




No trobava, potser encara no està fet – el sàtrapa  només fa 45 anys que és mort - el Catàleg de Masies d’Organya, per tant cap dada de la masia de Caselles.

Patrimoni Gencat fa una descripció telegràfica de la capella del mas advocada a Sant Martí, edifici religiós adossat a la casa Caselles.

És de nau rectangular coberta amb volta i té una porta d'arc de mig punt, oberta als peus de la nau. La façana està rematada amb un campanar de cadireta d'un sol ull. L'edifici està construït amb maçoneria i després arrebossat.

Actualment és aixoplugat per un ample ràfec de la teulada de la masia, sostingut per pilars de secció quadrada que sobrealcen un dels murs laterals de la nau.

La retratava l'any 1988,  A. Moras, l’Antonio Moras Navarro, q.e.p.d, i llicenciat en història medieval, i notari gràfic de l’Urgell sobirà, del que ens agradarà tenir noticia del lloc i data de naixement i traspàs i de la seva peripècia vital a l’email castellardiari@gmail.com

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/30722

Se'n fa esment a : https://dtes.gencat.cat/rpucportal/#/consulta/detallExpedient/229602/documents

Es documenten les masies de les Caselles  al mes de novembre de 1839 perquè hi passava la nit abans de ser assassinat ,  Charles d'Espagnac de Cousserans de Cominges o d'Espagne, marquès d'Espagnac i baró de Ramefòrt a França, Comte d'Espanya  conegut com  "l'assassí de Catalunya".  (Castell de Ramefòrt, Foix, Llenguadoc, 15 d'agost del 1775 - Organyà, Alt Urgell, 2 de novembre del 1839) va tenir una relació breu per intensa amb Organyà, diuen les cròniques  que prop d'Organyà, sobre el Pont d'Espia, la nit del 2 de novembre de 1839 el van  estrangular  llençant el seu cos, lligat amb una roca, al riu Segre .El cos aparegué riu avall i fou enterrat finalment a Coll de Nargó.



És fama que quan el llençàvem al riu els seus executors deien “ si els fillde puta volessin, no veuríem mai el sol

Marià Cubí i Soler (Malgrat de Mar, 15 de desembre de 1801 - Barcelona, 5 de desembre de 1875) metge impulsor, entre altres, de la frenologia profanà el taüt del comte més endavant i en manllevà el crani, el qual tombà durant molts anys per diferents mans. No es coneixen fonaments científics contrastats que verifiquin les conclusions que el frenòleg en va proferir. Diu la llegenda que en reclamar el cos la família, el capellà del poble els entregà un altre cadàver per por a les represàlies en descobrir la manca del crani.



Molt recomanable UN EPISODI DE RECERCA FRENOLÒGICA A IGUALADA (segle XIX), del Josep Corbella Duch

Cuideu-vos molt, ja sabeu que els atacs contra Catalunya i els catalans, o contra la seva llengua i la selva culturaencara els surten de franc als seus autors.

 Que  Sant Martí  de  Tours  i    Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.