dijous, 17 de desembre del 2020

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DE BELLPUI ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. LES VALLS D’AGUILAR. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA

 

En el cens de 1857 figuren 2159 ànimes al terme de les Valls d’Aguilar, la creació d'aquest municipi data del 1972, i es va fer amb la fusió dels antics municipis de Castellàs, pertanyent a la comarca del Pallars Sobirà, i de la Guàrdia d'Ares, Noves de Segre i Taús, tots tres de l'Urgell sobirà, té una extensió de 123,8 km² , i una població l’any 2019 de  260 veïns.

Li havia demanat al Jordi Vila Juncá que desenvolupa una tasca excepcional retratant el Patrimoni Històric, que preguntes – si trobava algú per a fer-ho – on estava l’escola abans de la dictadura franquista, i en las seva visita a Bellpui, conegut abans com Bellpuig de Noves, retratava un edifici en el que s’havia dut a terme aquesta activitat.




La  dramàtica pèrdua de població, al llarg dels anys marxava el 87,96%  dels  habitants , explica alhora la degradació del patrimoni històric, i la manca de dades relatives a les activitats que es desenvolupaven en aquests pobles.

La concentració de municipis s’explicava com una mesura d’estalvi des de l’àmbit polític i administratiu , la dada és absolutament falsa , tota vegada que batlles i regidors NO REBEN cap retribució, o en el millors dels casos, té un caràcter simbòlic.  La concentració volia – i ho ha aconseguit amb escreix esborrar la identitat petita d’aquells pobles, i alhora esborrar la consciència de pertinença d’aquells que aquí van néixer o viure.

Ens cal la col·laboració de tothom per intentar refer la memòria col·lectiva, els ho devem als pares, avis, besavis, rebesavis,..., esperem rebre imatges i dades  a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com dels edificis que acollien escoles abans – i en alguns casos durant -  la dictadura franquista.

Catalunya us ho agrairà.