divendres, 20 d’octubre del 2023

CAN MOLINS I LA SEVA CAPELLA, AVUI DESSACRALITZADA, ADVOCADA A L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL. SANT CLIMENT DE LLOBREGAT. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

 

Mas Guàrdia, J., fotògraf del que ens agradarà tenir coneixement del nom propi, i del lloc i data de naixements i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com, retratava l’any 1927 per al Fons Estudi de la Masia Catalana “Vista general de Can Molins”



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/3743/rec/45

https://www.santclimentdellobregat.cat/el-municipi/turisme/llocs-dinteres/1586-masia-de-can-molins.html

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=444

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/19065

Patrimoni Gencat en fa una descripció quasi telegràfica; Masia formada per tres cossos amb porta de mig punt adovellada, un pis i galeria, coberta per un sostre de quatre vessants, mentre els dos cossos laterals, graners, amb coberta inclinada (una d'aquestes també amb galeria d'arcs rebaixats). A part d'aquestes dependències hi ha casa pels masovers i una capella neoclàssica dedicada a l'arcàngel Sant Miquel.

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=4796

De la capella, ara dessacralitzada, llegia; Capella advocada a l’arcàngel sant  Miquel   de la masia de Can Molins.

 Es tracta d'una construcció de planta rectangular amb una porta d'accés, coronada per un petit frontó, la qual devia ésser esgrafiada.

La façana conserva encara una inscripció on es diu que es va fer construir per Miquel Molins l'any 1773, concretament el 13 de maig de 1773. La façana és de línies curvilínies a la part frontal superior. L'interior sembla no estar en molt bon estat, doncs, funciona com a magatzem.

Per poder edificar la capella, construïda l'any 1773, Miquel Molins, propietari de la Masia de Can Molins, va sol·licitar una autorització al Bisbat acompanyant-la d'un breu, o document signat i segellat, del Papa Climent XIV, que permetia disposar d'una capella o oratori, el 30 de juliol de 1772. El 7 de febrer de 1773 el bisbat li respon concedint-li l'autorització per poder celebrar missa, d'acord amb les condicions imposades: "sea capilla pública, que tiene puerta y camino público, sin ser vista de casas vecinas. Y está bien y decentemente construida...".  Recordeu allò de "A nadie se le obligó nunca a hablar en castellano"?

Actualment, aquesta capella està tancada i es troba desafectada al culte. En el seu interior hi havia eines de treball del camp i una menjadora i ponedora.

 L'altar estava presidit per la imatge de la Immaculada, de talla; la de l’arcàngel Sant Miquel, titular de la capella i patró del propietari. A banda, també s'hi venerava la Verge del Roser, Santa Madrona i Sant Francesc d’Assis.

En el llindar del portal hi ha la següent inscripció: "Miquel Molins feu aquesta Capella. 13 de maig de 1773"


https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capella_de_Miquel_Molins_P1490990.jpg

Jesús perdonava a Sant Pere que el negués fins a tres vegades la nit en que el detenien,  tenim entre nosaltres, “ conreadors de l’odi, contra Catalunya i el catalans “,     alguns amb vestit talar. Qui tingui orelles per escoltar, que escolti!!! 

No tinc paraules per explicar l’intensíssim dolor que em provocaven  les imatges del bombardeig de  l’hospital Al Ahli de Gaza, Benjamín «Bibi» Netanyahu  (   Tel Aviv, 21 d’octubre de 1949  ) superava amb escreix al seu ídol Adolfo Hitler (Braunau am Inn, Alta Àustria, Imperio austrohongarès; 20 de abril de 1889-Berlín, Alemanya nazi; 30 de abril de 1945)

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/el-diable-es-vesteix-de-netanyahu/

Que Déu tingui pietat de tots nosaltres, i no  permeti que malmetem aquest món ELL creava per a nosaltres com un paradís.