dimecres, 11 d’octubre del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE CANEJAN, ADVOCADA A SANT JOAN BAPTISTA I SANT SADURNÍ DE TOLOSA. L’ARAN JUSSÀ. VAL D’ARAN

 

Quan al topònim:  https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=12497

La Roser Riubrugent, publica fotografies de l’església parroquial deCanejan a l’Aran jussà, advocada a Sant Joan Baptista i a Sant Sadurní deTolosa.



https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/4581

Patrimoni Gencat explica que l'entrada és al mur de migdia  que l’edifici   és d'estil neoclàssic, realitzada en forma d'arc del triomf a base de pedra escairada.

La capçalera presenta un absis de planta quadrada i coberta a tres vessants.


Fotografia. Père Igor

Consta de tres grans obertures a Sud. (amb dos contraforts) i una sagristia adossada al SE. La planta és d'una nau amb coberta a dues vessants i volta de canó seguit.

El presbiteri està format per tres arcs de mig sobre pilars quadrangulars.


Fotografia de LUIS A. P. WOLGESCHAFFEN

 El campanar adjunt a l'extrem W i sembla de construcció força moderna també, amb les cantonades de totxo massís vist. És de planta quadrada i té coberta piramidal. Sota un rellotge de sol (a la paret Sud) hi ha encastada una pedra on hi ha representada una còfia de bisbe i un bàcul on s'indica l'any 1723. Conserva una pica beneitera de marbre del segle XVI.

La Vall d’Aran, la Ribagorça, els Pallars,.., son sens dubte prop de Déu, dissortadament però, son lluny, massa lluny de Barcelona i de Madrid.

Que Sant Joan Baptista, Sant Sadurní e Sant Antoni dera Sitja, elèven a l’Altíssim la pregarie des armènis, amazics, illencs, gitans, aragonesi, asturians , valencians, bascs, aranesi , galhecs, catalans, còrsi, escocessi, ucrainesi , gal·lesos, palestiniani , hawaianesos, afganesos, inuits , saharauis ... , E toti es collectius minoritzats e reprimidi, Senhor; libère eth tòn pòble!!!.