dijous, 12 d’octubre del 2023

IN MEMORIAM. ESGLÉSIA DE SANT VICENÇ DE LES ROQUETES. SANT JULIÀ DE RAMIS. GIRONÈS

 

El Josep Maria Viñolas Esteva, publica una fotografia on s’aprecia l’absis del que havia estat església, advocada a Sant Vicenç, a les Roquetes al terme de Sant Julià de Ramis  a la comarca del Gironès.


Hi ha de la casa força història:

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-vicenc-de-les-roquetes-sant-julia-de-ramis


El conjunt medieval és actualment una pagesia totalment abandonada i ruïnosa, l’element més ben conservat de la qual és l’església. Aquest edifici és d’una sola nau, coberta amb volta de canó, de perfil apuntat, i capçada a llevant per un absis semicircular, obert a la nau per un curt plec. La volta absidal i l’arc presbiteral arrenquen d’una senzilla motllura de cavet. L’absis té una finestra de doble esqueixada, orientada a tramuntana, i per tant, descentrada. La porta original és a la façana de migdia, paredada, i la porta actual, adovellada, s’obre a la façana de ponent, i està molt alterada.

 

L’aparell de la nau i l’absis és de carreus ben polits i ben ordenats, mentre que a la façana de ponent l’aparell és de carreus a penes escairats, amb carreus grossos, al llarg i de través, a les cantonades; tot això posa en evidència una tecnologia arcaïtzant pròpia de la fi del segle X i el principi de l’XI, mentre que el conjunt de la nau i l’absis responen perfectament a les formes pròpies de la plenitud del segle XII

https://www.monestirs.cat/monst/girones/gi22vice.htm


https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/21766

Capella romànica d'una sola nau, de volta de canó lleugerament apuntada i absis semicircular de volta de quart de cercle. Hi ha un lleuger arc triomfal amb una obertura de creu llatina i que dona pas a la volta, arrebossada. L'absis té una cornisa de quart de canya que clou la nau, una finestra de biaix a la part esquerra, tapada a l'exterior per l'acumulació de terra. L'absis està ocupat per una tina de trepitjar raïm, en desús. L'entrada passa per sota del cor posterior, mig desfet. A la part esquerra de la nau hi ha un esbornac de pas que comunica amb Can Sant Vicenç. La part dreta està més desfeta per obertures posteriors. La façana oest no és romànica sinó posterior, cosa que es veu amb el canvi de carreus, menys treballats. La porta dovellada ha estat arrencada. Al damunt hi ha una obertura posterior i una finestra de biaix.


La coberta està plena de vegetació i l'absis està mig soterrat.


La cantonera de la façana està feta amb carreus romans de la torre de guaita romana que hi havia a la muntanya.


La porta dovellada fou recuperada pels amos de Can Cavallé quan eren a punt de robar-la, i actualment es guarda a casa seva.

 Que Sant Vicenç    i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels   armenis, kurds,   gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits, saami, nenet, amazics, libis, ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.


 A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia.