diumenge, 8 d’octubre del 2023

CASAL DE CERVERA. LA SEGARRA

Llegia que Joaquim Vilaseca i Rivera (Barcelona, 1885 — Barcelona, 1963) va ser l’autor del Casal de Cervera, situat en un extrem de la Plaça Santa Anna fent cantonada amb el carrer Hospital, en una zona de pronunciat desnivell.


Fotografia. Sara Vila Gomà

L'edifici consta de dos espais ben diferenciats, la cafeteria i el teatre-cinema.

El primer presenta a la planta baixa un gran finestral a la part central flanquejat per dues portes d'accés a les quals s'accedeix mitjançant uns esglaons que ajuden a salvar el desnivell entre el pla del carrer i la plataforma elevada. Abans d'accedir a l'establiment, hom es troba amb una terrassa formada pel volum de la plataforma elevada, on es situen taules i cadires. Aquest espai, a més, està protegit per un porxo que conforma el perímetre de la balconada del pis superior, la part central de la qual s'avança notablement respecte del pla de la façana. A la part central del pis superior hi ha tres obertures d'arc de mig punt decorades amb motius circulars a l'espai corresponent als carcanyols. A banda i banda hi trobem sengles obertures amb frontó triangular, per damunt dels quals se situen unes targes amb motius decoratius emblemàtics com l'escut de Cervera. Un rètol amb la inscripció en relleu "Casal de Cervera" presideix la part alta, mentre tota la façana està culminada per una cornisa motllurada, lleugerament sobrealçada a la part central. Pel que fa a l'interior, la planta baixa compren la distribució de la cafeteria, cuina, serveis i una gran sala de billar; a la segona planta hi ha una gran sala de ball. La segona part de l'edifici, està construïda a la part posterior de la plaça Santa Anna i desemboca al passeig del Portalet. Aquesta part, destinada inicialment a teatre i més tard, també a cinema, s'hi accedeix des d'una portada situada al carrer Hospital, fent baixada entre la plaça Santa Anna i el Portalet.

A l'interior de l'edifici s'hi obre un espai que dona pas a un gran hall que es distribueix la sala amb el pati de butaques i un passadís amb els serveis públics i diferents dependències del teatre. 

Exteriorment, el volum de l'edifici corresponent al teatre és visible des del passeig del Portalet, on s'aprecia la combinació entre el paredat comú del gruix de l'edifici i les franges de pedra més treballada i de caràcter decoratiu que decoren verticalment aquesta façana posterior.

Cervera, la Segarra, son indrets d’obligada visita.