dimecres, 25 d’octubre del 2023

CASA CARMEN SECANELLA MERCADER. SITGES. EL GARRAF

 

Sempre hi ha un primer lector, o un lector que s’adona que incorporo enllaços a la meves publicacions, a manera de “ notes de peu de pàgina “ en les publicacions en paper.  Si voleu ampliar informació cliqueu al damunt i se us obrirà un altra publicació. 

l’Assumpta Figueras Viñas, publica una fotografia, d’un rellotge de sol,datat l’any 1925, en una casa de Sitges, que no identifica.



Això-  en aquests moments en que  encara estic recuperant-me – m’estimula a fer recerca, i  trobava que  l’arquitecte Albert Carbó Pompidó(1893-1950) es casava  l’any  1920 amb Carmen Sacanella Mercader (1894-1977),filla de l’eminent el doctor Emili Sacanella i Vidal (Tortosa, Baix Ebre, 1860 — Sitges, Garraf, 1931). El casament va ser un esdeveniment social, ja que entre els padrins hi havia els arquitectes Antoni Puig i Gairalt per part del nuvi, i Bonaventura Bassegoda per la núvia. Aquell any Albert Carbó Pompidó va ser un dels arquitectes que van presentar projecte de xalet al concurs organitzat per Parcs i Edificacions a les Galeries Laietanes. El seu xalet, realitzat juntament amb el dissenyador de jardins Antoni Rigol -  pensem que en realitat va ser l’Artur RIGOL I RIBA (  Capellades (Anoia), 1898 – Barcelona, 10 de desembre de 1934)  https://jardinsijardiners.iec.cat/rigol-i-riba-artur-2/  - , tenia el nom de la seva dona, essent un dels nou projectes guardonats.

L’Albert Carbó Pompidó va ser l'encarregat de realitzar el nou projecte del  seu sogre,  el doctor Emili Sacanella i Vidal (Tortosa, Baix Ebre, 1860 — Sitges, Garraf, 1931), edificant un xalet a l'Avinguda Sofia, projecte que va ser aprovat per l'Ajuntament de Sitges a finals de gener de 1925.

La descripció del Mapa de Patrimoni ens diu ; edifici aïllat estructurat en alçat en planta baixa, dos pisos i golfes, amb una torre de tres nivells situada a l'angle nord occidental de l'immoble que, malgrat estar concebut amb l'aparença externa d'un habitatge unifamiliar, alberga dues vivendes.



Totes les cobertes estan fetes a base de teules, conformant vessants compostes.

A la façana que afronta a l'avinguda Sofia es pot observar un rellotge de sol amb la data de 1925 inscrita, situat a nivell de la primera planta. A la mateixa façana i a nivell de la primera planta hi destaca una galeria formada per uns pilars de pedra de secció rectangular, amb una línia d'imposta d'on arrenquen uns arcs rebaixats que conformen dita galeria. És característica la torre de l'angle, amb tres obertures idèntiques per a cada frontis: i un balcó ampitador coronat amb una llinda en forma d'arc de mig punt, flanquejat per dues finestres quadrades i motllurades. Part dels brancals dels balcons són pilars de secció quadrada de pedra.

Són característics també els ràfecs de les vessants de les teulades, fets a base de diverses filades de maó de cantell combinant amb filades de teula. El revestiment de les façanes és senzill, a base d'un arrebossat simple rústic.

Pel que fa a la seva distribució interna, a la planta baixa, un cop superat el porxo, s'inicia un vestíbul en el que se situa la porta que comunica amb el menjador i la sala d'estar; a la part posterior s'ubica la cuina i els serveis. Al primer pis s'identifica un bany i un servei, així com quatre dormitoris.

El doctor Emilio Sacanella i Vidal, va tenir una llarga relació amb Sitges, on lliurava l’ànima al Senyor, el dia 8 de maig de 1931 als 70 anys víctima d’un càncer de pròstata, especialitat del que ell n’era un gran especialista. La seva esposa, Teresa Mercader Sacanella, va morir a Barcelona el dia 19 de juliol de 1934.

La parella estava enterrada al panteó familiar que tenen al cementiri municipal de Sitges.

Ha darreries dels  anys seixanta del segle XX, el xalet San Telmo del Dr. Sacanella va ser enderrocat, i al seu lloc s'hi va construir un edifici modern.

Un dels nebots de la Teresa Mercader Sacanella ,  el Ramon Mercader del Rio (Barcelona, 7 de febrer de 1913- L’Habana, Cuba, 19 d’octubre de 1978), va ser conegut durant anys amb les identitats falses de Jacques Mornard o Franck Jacson.

Ramon Mercader del Rio, ha passat als llibres d’història mundial per ser la persona que  el 21 d’agost de 1940 va assassinar al polític revolucionari rus León Trotsky ​, Lev Davídovich Bronstein (Yánovka, Ucrania, 27 d’octubre / 8 de novembre de 1879  + ciutat Mexicana de Coyoacán, 21 de agosto de 1940)

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=952

https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/emili-sacanella-i-vidal

https://www.elsolieltemps.com/php/cataleg/cataleg_fitxa.php?cataleg_ID=548&cataleg_PAIS=Catalunya&cataleg_ZONA=Garraf&ordre=poblacio&idioma=castellano

https://criticartt.blogspot.com/2019/03/la-casa-del-doctor-sacanella-sitges.html

https://www.visitsitges.com/ruta-de-las-casas-singulares/

El rellotge que retratava  l’Assumpta Figueras Viñas, m’ha permès passar unes hores delicioses del matí del 24.10.2023, al carrer el dia és ventós, i lluny de nosaltres continua dissortadament “ la monotonia criminal”  arreu del mon.

Jesús perdonava a Sant Pere que el negués fins a tres vegades la nit en que el detenien,  tenim entre nosaltres, “ conreadors de l’odi, contra Catalunya i el catalans ,     alguns amb vestit talar. Qui tingui orelles per escoltar, que escolti!!!