dimarts, 21 de novembre del 2023

CORÇÀ I LA SEVA ESGLÉSIA PARROQUIAL ADVOCADA A LA MAREDEDÉU DEL ROSER I A SANT GREGORI. AGER. LA NOGUERA

 


Corçà és un poble que pertany al municipi d'Àger. . Està connectat a Agulló i amb Àger per una pista asfaltada. Situat molt a prop de l'embassament de Canelles, a la Noguera Ribagorçana, i del congost de Mont-rebei, en destaca l'ermita romànica de la Mare de Déu de la Pertusa, del segle XI .

https://algunsgoigs.blogspot.com/2013/05/goigs-la-mare-de-deu-de-la-pertusa.html

https://www.ccma.cat/324/al-descobert-les-historiques-mines-de-corca-per-la-sequera-al-panta-de-canelles/noticia/3218195/

L’església de Corçà, al terme d’Ager, a la comarca de la Noguera,  està  dedicada a la Mare de Déu del Roser i a Sant Gregori.

https://www.guimera.info/wordpress/coneixer/santuari-de-la-mare-de-deu-de-la-pertusa-ager-la-noguera/

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/21929

Patrimoni Gencat la descriu com ;edifici d'una nau de planta rectangular amb capelles laterals i cor sobre l'entrada.





Fotografies de Jordi Contijoch Boda

 Té contraforts interiors amb pilastres adossades. Els arcs són de mig punt. Les voltes de canó amb llunetes. La coberta de teula àrab forma un frontó a la façana principal sobre el portal dovellat i la rosassa del cor.

La torre del campanar és de planta quadrada, tornant-se vuitavat, amb quatre finestres i cobert amb una cúpula de maçoneria amb ràfec de teula àrab. Els murs són de carreus irregulars reblats, de pedra del país.

El  vent fa dies que no s'atura, tampoc dissortadament  la "monotonia criminal que alhora que contínua,  fa que en un exercici de sadisme,  bona part dels mitjans de comunicació audiovisuals, recullin les raneres de mort, de nens, dones, ancians,.., davant l'absoluta indiferència de la mal dita "societat civil"

Ah!, només te dret a defensar-se Israel, que com recordava l ’ António Manuel de Oliveira Guterres (Lisboa, 30 d’abril de 1949), també té, i des de fa molt anys , el dret d’ofendre als Palestins 

Les mares palestines que veuen morir els seus fills com a conseqüència dels atacs israelians, de fam, de desatenció sanitària, …, i els infants assassinats, son veritables sants.

Jesús perdonava a Sant Pere que el negués fins a tres vegades la nit en que el detenien,  tenim entre nosaltres, “ conreadors de l’odi, contra Catalunya i el catalans “,     alguns amb vestit talar. Qui tingui orelles per escoltar, que escolti!!! 

Que la Marededéu ,  Sant Gregori    i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»