diumenge, 12 de novembre del 2023

MASIA VILADOT. BRICS. OLIUS. EL SOLSONÈS

 Cèsar August Torras i Ferreri (Barcelona, 5 de juliol de 1851 — Barcelona, 22 de juny de 1923) entre 1890 i 1923, retratava, camí i masia de Viladot de Brics, al terme d’Olius a la comarca del Solsonès.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/8595/rec/3

El poble de Brics, és un conjunt de masos disseminats del terme municipal d’Olius, a la comarca del Solsonès.  

El nom primitiu de la qual era de Trevics, topònim  que  significaria  lloc 'entre els veïnats, entre els barris', referint-se probablement a la situació entremig de Solsona i Llobera , o bé entre aquests i Riner, que també és nom antic. 

Del terme de Brics són les antigues masies de Viladebages, amb la capella preromànica de Sant Julià; la de Torre de Flot, amb l'església romànica de Sant Felicià i Sant Prim; les tradicionals cases de Cor de Roure i Viladot, i també la masia Rebollosa, de grans proporcions, construïda de nou al segle XVIII.

Llegia que és una masia de planta rectangular orientada de nord a sud, amb teulada a doble vessant. 

La façana principal és a la cara est, amb porta d'arc de mig punt adovellada. Damunt de la porta hi ha un gran finestral amb decoracions gòtiques. En la planta baixa hi ha el celler, amb sòl de pedra i volta de canó. A l'esquerra de l'entrada la premsa de vi, amb data del 1805.

 A la paret est hi ha una petita capella dedicada a sant Candi que està adossada amb escala exterior que comunica amb la casa.  Ens agradarà rebre'n imatges a l'email castellardiari@gmail.com 


https://bibliogoigs.blogspot.com/2019/03/goigs-de-sant-candi-venerat-brichs-la.html

Al voltant de la casa hi ha coberts construïts al segle XVIII , alguna llinda de les portes porta la data de 1766. 

La construcció és amb parament de carreus irregulars, no en filades.

https://indretsambmisteri.es/411317999/

Fotografia de l'Isidre Blanc

El mati del 26.10.2023 no funcionen els enllaços  Patrimoni Gencat. 

Dissortadament però, la "monotonia criminal" contínua, els mitjans de comunicació audiovisuals, recullen les raneres de mort, de nens, dones, ancians,.., davant l'absoluta indiferència de la mal dita "societat civil"