dimecres, 1 de novembre del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE VILANOVA DE SEGRIÀ , ADVOCADA A SANT SEBASTIÀ .

 

Patrimoni Gencat ens diu de l’església de Vilanova de Segrià, advocada a Sant Sebastià, que retratava Josep Salvany i Blanch [Martorell, 1866 - Barcelona, 1829] – un dels meus ídols – l’any 1918



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/5147/rec/16

Patrimoni Gencat explica que l 'església de Sant Sebastià s'aixeca a la part de llevant de la població de Vilanova de Segrià.

Es tracta d'un edifici d'una sola nau, amb dues capelles corresponents al creuer que estan connectades amb la nau per un arc de mig punt. En aquest arc, la pèrdua parcial del guix que arrebossava les parets ha deixat veure una decoració geomètrica en alt relleu molt senzilla però poc comú.

L'absis és semicircular i la coberta de la nau és de volta de canó apuntada. Conserva tres finestres de doble esqueixada: una a l'absis i dues al mur de migdia. Al mur de tramuntana trobem les traces de la portalada original.

 La façana principal, que dona a la plaça, té una portada d'accés amb elements clàssics: frontó triangular sostingut per pilastres adossades de capitells poc decorats. Al damunt s'obre un gran òcul circular i a dalt un campanar de paret amb tres ulls.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-sebastia-de-vilanova-de-segria-abans-santa-maria

https://www.romanicodigital.com/sites/default/files/pdfs/files/VILANOVA%20DE%20SEGRI%C3%80.pdf

Ens agradarà rebre noticies, dades i imatges de l’escola de Vilanova de Segrià, a l’email castellardiari@gmail.com

 Que la Marededéu - primera advocació de l'església de Vilanova de Segrià - Sant Sebastà    i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

 A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia.