divendres, 10 de novembre del 2023

IN MEMORIAM. MOLÍ DEL PUIG AL TERME DE GISCLARENY, EL BERGUEDÀ SOBIRÀ.

 

Trobava una fotografia “Vista general del Molí del Puig amb el riu en primer pla i gent sobre el pont”, facilitada per  Lluís Estasen i Pla, (  Barcelona, 1890 – Saldes, Berguedà sobirà ), 22.VI.1947.)


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/818/rec/177

Llegia; situat al peu del riu Bastareny, prop de la masia del Puig de la Bagà que n'era propietària, és un dels molts molins fariners que aprofitaven l'aigua del Bastareny.

Fou construït a darreries del segle XVII o començaments del segle XVIII i és contemporani a l'obra del pont amb el mateix nom i la masia del Puig

Les restes del derruït molí fariner del Puig corresponen a una construcció senzilla, seguint la tipologia de la masia d'estructura clàssica coberta a dues aigües amb teula àrab i el carener paral·lel a la façana de ponent on s'obre la porta amb llinda de fusta. Està estructurat en planta baixa i dues plantes superiors. Les obertures són petites, amb llindes de fusta i disposades de forma arbitrària. El parament és de carreus de pedra de diverses mides, disposats en filades i units amb morter. El casal moliner aixopluga les moles a la planta baixa on arribava l'aigua mitjançant un rec que la portava de la veïna bassa.

Fou abandonat després de la victòria dels sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, episodi criminal que els historiadors feixistes batejaven com   guerra civil “ , i l’església catòlica com “ cruzada”. Ens els AÑOS TRIUNFALES,  Gisclareny perdia  bona part de la seva població.  

Es troba en desús des d'aleshores, parcialment cobert de vegetació.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/3339

En matèria de Patrimoni,  és dissortadament aplicable a Catalunya , allò de,  “a cada bugada es perd un llençol”