dijous, 9 de novembre del 2023

SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DE PINYERES. EL MASROIG. EL PRIORAT JUSSÀ.

 

Conec de fa molts anys el Masroig, hi anàvem a comprar vi amb el pare als anys 60 del segle XX, i vaig coincidir a la Universitat Autònoma de Barcelona, amb un fill d’aquest poble, dit tot això, em sorprenia trobar una fotografia Josep Salvany i Blanch (Martorell, Baix Llobregat, 4 de desembre de 1866 - Barcelona, 28 de gener del 1929)        

Altar de l' església nova de la Mare de Déu de les Pinyeres, aixecat sobre les ruïnes de l' antic santuari. L' església es va començar a edificar el 1829, i a les primeries dels anys vuitanta del segle XIX, s’acabà gairebé totalment, restant per construir els dos campanars. A l’interior es conserva un interessant paviment d’antics tubots de fang en forma de creu.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/7517/rec/82

La construcció de l'edifici sembla remuntar-se a la segona meitat del segle XII o primer terç del segle XIII i fou dedicat a temple parroquial del poble de Les Pinyeres.

 A l'abandonament d'aquest, per epidèmia segons algunes versions o per fets de guerra segons algunes altres, l'edifici fou reconstruït el segle XVII o XVIII dins l'estil abarrocat tardà propi de la comarca i convertit en ermita. Disposà d'ermità fins al segle passat.



https://www.alforjastark.com/ermita-de-la-mare-de-deu-de-les-pinyeres/

Culpar als francesos de l’època de Napoleó  de la desaparició del poble de  les Pinyeres, com fa la llegenda, i fer-ho per una qüestió tant banal – el rebuig d’una noia a les pretensions d’un soldat – , fa pensar que eren menys dolents que les tropes castellanes a Bellpuig.

https://www.bellpuig.cat/el-municipi/historia/els-nostres-avantpassats/festivitat-de-sant-antoni-de-la-sitja

Dels uns i dels altres, si us és possible, alluneu-vos-en tant com us sigui possible, NO SON BONA GENT.



https://algunsgoigs.blogspot.com/2021/05/goigs-la-mare-de-deu-de-les-pinyeres-el.html

Quan al topònim Pinyeres :

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=31671

Hi ha un Pinyeres al terme de Batea a la comarca de la Terra Alta

https://turismebatea.com/audioguia-punts-interes/pinyeres

Tenia una església advocada a la Transfiguració del Senyor :

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/11693

El REINO està convuls,  em cridava l’atenció una pancarta, en la que algú – possiblement descendent dels que s’alçaven contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República – reprodueix la frase que  té el seu origen,en la història de la mort del líder lusità Viriato, que va ser assassinat per tres traïdors anomenats Audax, Ditalco i Minuro.

Segons l'historiador Apiano, quan tots tres es van presentar davant el general Cinquè Servilio Cepión per cobrar la seva recompensa, aquest els va respondre que Roma no pagava traïdors: "Roma traditoribus non praemiat".

https://www.elespanol.com/espana/politica/20231108/cargas-policiales-manifestacion-sede-psoe-ferraz-imagenes-impactantes-violentos-altercados-madrid/808199173_3.html#img_1

Els que aguanten la pancarta, i els seus ascendents, possiblement han viscut i viuen molt bé, d’ençà de la traïdoria del 8 de juliol de 1936