dijous, 3 de maig del 2012

SANT JOAN DE CORNUDELL. CASTELLAR DE N’HUG. EL BERGUEDÀ SOBIRÀ.

la Rosa Planell Grau i el Miquel Pujol Mur continuen en el seu pelegrinatge per les terres berguedanes, i ens expliquen en aquesta ocasió la seva visita a la petita església de Sant Joan de Cornudell , que es troba situada al nord-est del poble de Castellar de N'Hug, damunt d'un espadat de roques rogenques.

El seu entorn és desolat, silenciós i aspre.

La rusticitat d’aquesta l'església sense absis, eliminat possiblement en una ampliació que hom endevina entre els contraforts , dona a aquest paratge una bellesa singular.


Cornudell és el nom d’aquest indret que va ser una vila alt-medieval, un primer focus de poblament a l'alt Berguedà. El topònim podria derivar d’un preromà Kor roca alta, amb el sufix Dell, al que en el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, s’atorga el següent significat : DELL m., eufemisme, per Déu. Tindria doncs el significat ; Roca Alta per la gràcia de Déu.

Com a centre d'aquesta vila devia construir-se l'església de Sant Joan, la qual no degué ésser mai parròquia, per que no s'esmenta com a tal en la visita al deganat de Berga de l'any 1312.
Sant Joan de Cornudell formava part de l'antiga baronía de Mataplana i de la jurisdicció
eclesiàstica del bisbat d'Urgell. La primera notícia del lloc el relaciona, l'any 921, amb les possessions del monestir de Sant Joan de les Abadesses.

D’un mateix lloc se’n poder dir certament poques coses, com fa l’entrada de l’enciclopèdia de Catalunya [ la Gran ]

Església romànica del municipi de Castellar de N'Hug (Berguedà), a llevant del poble, a la vall de l'Arija, al centre del veïnat de la Soleia.

Ho aportar informació gràfica de qualitat , i amb texts de fonts de més que reconeguda solvència tècnica.

http://elromanicdecatalunya.blogspot.com.es/2010/09/sant-joan-de-cornudell-bergueda.html

El Miquel Pujol Mur , com és en ell costum, fa un exercici de síntesis, que per als que ens agrada el patrimoni històric i artístic, bé a ser com posar-nos la mel a la boca.