divendres, 13 de juliol del 2018

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE CASTELLVELL DEL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA, ADVOCADA A SANT VICENÇ MÀRTIR. TARRAGONA. CATALUNYA

Estava un xic enfadat – encara – per la calorada que . havien fet passar al Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, Vallès Occidental, 2 de maig de 1926), OBLIGANT-LO a pujar caminant fins al pla de l’ermita de Santa Anna, que sembla tenen reservat per al seu ús privatiu els ermitans.

Això però – més enllà de deixar constància i esperar que es resolgui properament – no em feia desistir de recollir algun testimoni més del patrimoni de Castellvell del Camp.

Retratava al Josep Olivé Escarré, com a descàrrec per la manca de ‘sensibilitat’ que havia patit, davant la façana de l’església de Sant Vicenç màrtir, de la que en diu patrimoni Gencat; edifici d'una nau amb capelles laterals comunicades. Coberta de canó a les capelles i de canó amb llunetes a la nau. Capçalera poligonal amb creueria gallonada, amb la capella del Santíssim en el costat de l'evangeli. Porta d'arc de mig punt, adovellat, emmarcat per pilastres senzilles i frontó triangular entretallat. Campanar de maons, als peus, en el costat de l'evangeli. Obra de paredat, amb carreu en els angles. Conjunt barroc.


Hi ha documents datats el 1599 encara que la construcció actual és possible que sigui una renovació o potser una construcció de nova planta, ja que en el llindar duu la data de 1702. Per descomptat, cap data del seu promotor i/o del seu autor.

Tampoc curiosament cap esment als desperfectes que devia patir en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República.

De tot plegat ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com

En ocasió de documentar Cal Tramunta on no tenia ocasió d’accedir al interior, i no puc per tant opinar amb coneixement de causa en relació a l’afirmació ‘és un casal interessant, ideal per un museu o arxiu locals’. Deia, amb tots els respectes, penso que a Catalunya fan FALTA més arxivers/arxiveres que arxius i/o museus , edificis que reben en general escasses visites.