dissabte, 7 de juliol del 2018

Cal Tramuntana o Casa de Tramuntana, Castellvell del Camp jussà de Tarragona. Catalunya.

Estava un xic enfadat – encara – per la calorada que li havien fet passar al Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, Vallès Occidental, 2 de maig de 1926), OBLIGANT-LO a pujar caminant fins al pla de l’ermita de Santa Anna, que sembla tenen reservat per al seu ús privatiu els ermitans.

Això però – més enllà de deixar constància i esperar que es resolgui properament – no em feia desistir de recollir algun testimoni més del patrimoni de Castellvell del Camp.

Retratava la casa coneguda com Cal Tramuntana o Casa de Tramuntana, de la seva descripció ens diu patrimoni Gencat; edifici de planta trapezoïdal. Obra de paredat amb reforços de carreus en els angles. Tres línees de finestres: una, al costat dret de la portalada; dues, sobre aquesta, en la part central, amb balconada i reixa de ferro; i finalment, una obertura a les golfes, per l'entrada de carregues. La porta, finalment, una obertura a les golfes, per l'entrada de carregues. La porta, d'arc rodó, està formada amb gran dovelles. Forma un angle de la Placeta, anomenat "placeta de cal Tramuntà", i cantonada amb els carrers de Sant Antoni i de Santa Anna. Al seu interior conserva arcs d'una certa antiguitat.


Documentada des de l'any 1706.

Al poble hom creu que havia estat el "castell" o residencia del senyor Albert de Castellvell.

http://www.historify.net/p/albert-i-de-castellvell-baron-de-castellvell-1205

https://ca.wikipedia.org/wiki/Baronia_de_Castellvell

https://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0016246.xml

No apareix cap referència a Castellvell del Camp.

A la façana de l'església parroquial, hi ha un escut de Castellvell datat el 1702. http://www.armoria.info/libro_de_armoria/CASTELLVELL.html

No tenia ocasió d’accedir al interior, i no puc opinar en relació a l’afirmació ‘és un casal interessant, ideal per un museu o arxiu locals’. Amb tots els respectes, peso que a Catalunya fan FALTA més arxivers/arxiveres que arxius i/o museus , edificis que reben en general escasses visites.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Gràcies per fer difusió d'aquesta casa tan maca que tenim a Castellvell del Camp. Valdria la pena afegir-hi una foto anterior a la remodelacio que va suposar transformar-la en una casa de pisos. Abans, fins a l'any 1999 -quan va morir Antònia Pàmies Sugrañes-, era una residència unifamiliar. Encara vam tenir la sort que es va respectar l'aspecte extern.
Un detallet: el nom de la casa és CAL TRAMUNTÀ i no Cal Tramuntana.
Maria Nolla Borrell