dimecres, 11 de juliol del 2018

LA SOLEIADA. RIUDOMS. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA. CATALUNYA

Havíem dinat al Pòsit de Cambrils, on constatava que lluny de les afirmacions dels ‘polítics professionals’ ESPAÑA NO VA BIEN, poc turisme, i de poc poder adquisitiu. No ha estat bona idea fer tornat el fantasma del ‘atemptat inexplicat’, i menys encara plantejar-se una ‘commemoració’ amb la presència de les màximes autoritats del REINO DE ESPAÑA.

De camí a les Borges del Camps on anava a comprar coques de recapte – no se’n fan a Castellar del Vallès on visc-, m’aturava a retratar la Soleiada, que patrimoni Gencat ens descriu així; casa senyorial situada abans als afores de Riudoms , a l'alçada de l'ermita de Sant Antoni de Pàdua, i a l'altra banda de la carretera de les Borges, a l'hort de Xavier tocant al seu pinar. El nom li ve de l'indret, molt assolellat. Actualment es troba envoltada per una urbanització, que li treu singularitat. Casa d'estil colonial de dues plantes, amb moltes finestres i miradors, i una porxada sostinguda per tres columnes de pedra artificial que dóna accés al jardí. A un extrem de l'edifici s'encimbella una torre, amb l'àtic ple de finestres, dues per un costat, amb vidres de colors, teulada a dues vessants, rajoles blaves i vermelles, que li donen un aspecte característic.


Al mur principal de la torre hi ha un excel·lent mosaic de Sant Antoni i un rellotge de sol. Diria però que l’advocació d‘aquest mosaic i/o majòlica és la de Sant Antoni Abat, ens agradarà però rebre’n confirmació en el seu cas a l’email coneixercatalunya@gmail.com



El metge riudomenc resident a Barcelona Francesc Xavier Cavallé Borràs es va fer construir un mas senyorial noucentista, sobre la base d'un antic molí fariner, davant de l'ermita de Sant Antoni. La construcció es finançà amb l'herència que la seva dona, Antònia Maresma Giménez, nascuda a l'Havana, va rebre del seu pare, Antoni Maresma Lluhí, que va fer fortuna a Cuba.

La Soleiada era tota una finca amb jardins, estany, glorieta, pinars, zones d'esbarjo, horta i vinyars. La casa, de planta baixa i dos pisos, emula les antigues masies catalanes amb rellotge de sol, galeria de finestres d'arc rebaixat i torre quadrada, amb dues finestretes a cada façana. En contrast amb el parament blanc i llis hi destaquen el plafó de Sant Antoni Abat, el rellotge solar i les rajoles ceràmiques amb motius renaixentistes, especialment als ràfecs, que es van encarregar a obradors de Sevilla i València.

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República fou requisat per les Joventuts Llibertàries

https://www.raco.cat/index.php/LoFloc/article/viewFile/300230/389693

file:///C:/Users/Usuario/Downloads/314129-445083-1-SM.pdf

http://www.gaudi-home.cat/es/riudoms/la-soleiada

Ens agradarà tenir més dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com de l’arquitecte Joan Vives Figuerola, lloc i data de naixement i traspàs,...

El Valentí Pons Toujouse em deixava un comentaria; Joan Vives Figuerola va estar actiu a Ripoll i a Vila-rodona. Va néixer el 1903 a Ripoll, i va traspassar l'any 1976.

Ripoll,..., potser tindrem sort, és una població en la que encara hi viuen alguns catalans als que demano des d’aquí que ens facin arribar dades més concretes del naixement i traspàs de l’arquitecte Joan Vives Figuerola

Costarà moltíssim – si s’arriba a aconseguir – fer un catàleg del patrimoni històric i/o artístic de Catalunya, tenim des de sempre ‘problemes amb els veïns’, i també, també, des de fa molt de temps entitats i persones que posen ‘hàbilment’ pals a les rodes, val a dir que amb èxit, dissortadament.

Als Antoni’s de Riudoms els demanava que portessin la meva pregaria a l’Altíssim, Senyor: allibera el teu poble !!!