dilluns, 2 de juliol del 2018

SANTUARI DE LA SANTÍSSIMA TRINITAT DE L’ESPLUGA DE FRANCOLÍ. LA CONCA DE BARBERÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

Reprodueixo de: http://www.diputaciodetarragona.cat/marc/web/diputacio-de-tarragona/espluga-de-francoli-l/ermita-de-la-santissima-trinitat

L'actual edifici és una obra del segle XVIII i hi estat restaurada recentment, substitueix una ermita situada al mateix lloc en el segle XIV.

Al segle XVI es portaren a terme grans obres de millora a càrrec del mestre d'obres Pere Salvany i, al 1586 el mestre Garsia hi feu el retaule que va ser destruït l’any 1936.

Al segle XVII es reforma la teulada i a finals del segle XVIII es va haver de refer tota la construcció, en estil barroc, a causa d'una gran inundació.

Al segle següent es reforma el conjunt, es beneeix la capella de l'Àngel de la Guardia, projectada per l'arquitecte Ramon Salas el 1892-1894, i la Font de la Santa Fe.

Durant els segles XVIII i XIX, l'ajuntament de l’Espluga de Francolí va intentar en diverses ocasions fer-se amb el control de l'ermita i els terrenys del voltant, aleshores no ho va aconseguir, potser ara hi hauria una major ‘receptivitat’, oi?.

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II Republicà, episodi tràgic que els vencedors qualificarien com ¡ la Guerra Civil’ , i l’església nacional catòlica oficial com a Cruzada, l'ermita es va saquejar i la imatge de la Santíssima Trinitat es va destruir.

https://www.todocoleccion.net/postales-cataluna/espluga-francoli-santuario-trinidad-block-completo-12-post-ver-fotos-adic-b-137~x29486902?fbclid=IwAR03aAkxmpIzovcmQ7uk8aGROH14XlE_J9o8OBixcZ9QAa_ye-yAtr-vfU4

L'any 1941 es restaura el santuari i s'hi col·loca la imatge actual, obra de Frederic Marés Deulovol (Portbou, Alt Empordà, 1893 - Barcelona, 1991).

El santuari és una construcció rectangular feta amb pedra i presenta una planta d'una sola nau coberta amb volta de canó amb llunetes, a l'interior i teulada de teula àrab a dues aigües, a l'exterior.

La porta principal és de mig punt, sense decoració, i es corona a la part superior per una finestra d'ull de bou i espadanya d'un sol forat.



A l'interior es conserva la imatge de la Santíssima Trinitat, obra de Frederic Marés i el retaule major que substitueix al desaparegut a la Guerra Civil i que està coronat amb l'escut de l'Espluga.


Fotografia. Pepe Figueredo Aguilera

Al voltant de l'ermita hi ha la capella de l'Àngel de la Guardia projectada per l'arquitecte Ramon Salas Ricomà (Tarragona, 1848-1926) els anys 1892-1894, i la Font de la Santa Fe.


El lloc ofereix avui serveis de restauració.

En el camí que mena fins aquí, retratava una capella rodona, que pensava advocada a Sant Jordi, i que en un plànol situat a la paret de l’església de Santa Maria de les Masies, s’identifica com Sant Miquel. No en trobava cap dada, ni del promotor, ni de l’autor, ni fins de l’existència mateixa de la capella. Ens agradarà tenir-ne noticia l’email coneixercatalunya@gmail.com


Per intermediació de la Santíssima Trinitat, de l’Àngel de la Guardia, i de Sant Jordi i/o l’Arcàngel Sant Miquel aixecava a l’Altíssim, la meva sempiterna pregaria, Senyor; allibera el teu poble !!!