dimecres, 7 de novembre del 2018

EL CASTELL DELS LLUPIÀ. CUBELLES. EL GARRAF. CATALUNYA

A Catalunya s’acostuma a parlar més de ‘casals’ que de Castells, i això té com a fonament que bona part dels edificis que havien tingut un us miliar i/o defensiu, s’aniran adaptant a l’activitat d’explotar la terra, i als seus habitants, dit sia en termes d’estricta realitat històrica.

Del Castell dels Llupià de Cubelles, Patrimoni Gencat en fa una brevíssima explicació:
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=805

Edifici habitat amb una gran torre semicilíndrica adossada. L'estructura actual correspon a la reforma que s'hi feu el 1675, dirigida pel tracista Fra Josep de la Concepció.


L'edifici es troba situat a l'espai d'eixamplament del carrer del Doctor Juncà, on figura una placa. És una construcció de grans dimensions i d'estructura complexa. Té planta rectangular, tres pisos d'alçària, golfes i teulada a quatre vessants. La façana presenta, a la part dreta, una porta d'accés allindada amb carreus de pedra. Damunt la clau hi ha l’escut de Carles (III) de Llupià i de Vilanova (mort el 1695), baró de Llupià i de Castellnou i senyor de Vilarmilà, Gallifa, Rocacrespa i Bellpuig , amb l' inscripció del 1675 a banda i banda.


La distribució de les obertures, originalment simètrica, és irregular en l'actualitat. Totes les obertures d'aquesta façana són allindades i resseguides en pedra.

A la part posterior, hi ha adossada una bestorre de quatre pisos semicircular. A l'extrem occidental hi ha una sèrie de dependències distribuïdes al voltant d'un pati, i al nord hi ha un altre pati de dimensions més reduïdes.

El casal dels Llupiá de Cubelles , mal dit dels Marquesos d'Alfarràs , data de l'any 1675 i es va construir, segurament, sobre la base de l'antic castell medieval de Cubelles. Carles (III) de Llupià i de Vilanova (mort el 1695), baró de Llupià i de Castellnou i senyor de Vilarmilà, Gallifa, Rocacrespa i Bellpuig, al qual foren confiscats els béns del Rosselló el 1653, el 1667 i el 1668

El va fer bastir el senyor del lloc Carles (III) de Llupià i de Vilanova (mort el 1695), baró de Llupià i de Castellnou i senyor de Vilarmilà, Gallifa, Rocacrespa i Bellpuig, al qual foren confiscats els béns del Rosselló el 1653, el 1667 i el 1668, segons el projecte traçat per fra Josep de la Concepció el 1673.

Va realitzar l'obra el mestre de cases Joan Baptista Homs.

Molt posteriorment, va passar a ser propietat del marquès d'Alfarràs.

Els marquesos de Llupià van emparentar amb la família Desvalls.

Va correspondre a Joan Desvalls i d'Ardena (Barcelona, 26 d'octubre de 1740 - 10 de març de 1820) el títol de sisè marquès de Llupià, quart marquès del Poal , que al temps que es va convertir, també, en marquès consort d'Alfarràs per matrimoni.

Serien els marquesos d'Alfarràs els darrers propietaris del castell fins al seu traspàs al municipi.

L'edifici fou restaurat a finals de la dècada de 1990. Durant unes excavacions portades a terme l'any 1994 es van trobar al subsòl del conjunt les restes d'una vil·la romana.

Ens agradarà tenir noticia de l’arquitecte autor de la restauració a l’email coneixercatalunya@gmail.com , sabem que no es duia a terme el projecte l’equip de l’arquitecte SERGI GODIA I FRAN

Si voleu ampliar dades us deixo un enllaços interessants :
https://www.diba.cat/documents/429042/e4ae3e96-9d8d-4aff-947f-17465a3077d8
http://castellscatalans.blogspot.com/2012/12/nom-del-castell-cubelles-data-de.html
https://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0038268.xml