dimecres, 7 de novembre del 2018

PERQUÈ N0 ES POT ACCEDIR A LA CAPELLA PREROMÀNICA DE SANT CRISTÒFOL/MENNA DE CORBERA DE LLOBREGAT?.

Avui, 7.11.2018 cercava la capella d'origen preromànic d'una sola nau rectangular, sobrealçada i amb absis a la capçalera, advocada a Sant Cristòfol/Menna, que havíem visitat l’any 2009, quan ens pensàvem tots que vivíem en una ‘democraciola’ :
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/11/sant-cristofol-de-curvaria-roca-o.html



Us deixo un enllaç on de forma documentada i rigorosa es defensa la tesis que Sant Cristòfol i Sant Menna [ desconegut aquest segon per aquestes terres del Llobregat jussà ], en realitat foren una única persona. http://www.festes.org/arxius/santcristofor2.pdf

El Mapa de Patrimoni Cultural de Corbera de Llobregat ens diu : http://patrimonicultural.diba.cat/?fitxa=8000063

L'absis i la part posterior de les parets van ser reformats a principis del segle XI.

L'absis conservat no és un semicercle complet, ja que presenta una forma corba només en la paret de llevant.

Disposa de dues finestres del segle XI de doble esqueixada i coberta de dos aiguavessos amb embigat de fusta.

Davant la façana hi ha un petit atri, construït el 1807 (la data figurava a la llinda de l'entrada, avui desapareguda) .

És bastit parcialment damunt un sortint de roca, i construït amb carreus de pedra esmoladora, amb fragments d'opus spicatum.

L'interior és senzill, i la coberta ha estat refeta segons el model original, amb un embigat recolzat damunt cavalls de fusta.

La seva proximitat al monestir de Sant Ponç fa considerar la possibilitat d'una certa dependència. Al segle XVI a la capella hi havia un ermità; als documents corresponents a les visites pastorals figura com a «sacellum», és a dir, com a petit santuari.

Cap dada de que la titularitat dominical de la capella de Sant Cristofol/Menna estigui ara en mans privades, i encara menys que està PROHIBIT accedir-hi - fins a peu -, com acrediten les fotografies.

Em semblava veure plorar com un nen al soldat marmarità que serà allistat a la Cohors Tertia Valeria Marmaritarum, i que va ser martiritzat en un país foraster i que les seves despulles van ser retornades al seu país d’origen, després de la seva execució.

El mòbil em tornava a la realitat, eren les 20,19 i estava convocat a la tertúlia de Radio Castellar del Vallès a les 20,15; arribava tard, i des d’aquí demano disculpes.

M’agradarà rebre noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com , i és possible per part d’algun corberenc/a de com s’ha arribat a l’actual situació amb la capella preromànica de Sant Cristòfol/Menna.

P/D
Em trasbalsa profundament la noticia d’un altre robatori, en aquesta ocasió al carrer Marià Fortuny de Castellar del Vallès, esperem mesures CONCRETES davant d’aquest fet gravíssim.