dijous, 29 de novembre del 2018

SAFAREIGS DE LA FONT NOVA. SABADELL. EL VALLÈS OCIDENTAL. CATALUNYA

Baixava a Sabadell, visc a Castellar del Vallès des de 1972, malgrat tenir la condició perpetua i irredempta de nouvingut; havia de recollir uns números de loteria de la Grossa, d'ATCAT (Associació de la Tartamudesa de Catalunya) que em deixava el Josep Sansanvador Castellet a casa del Feliu Añaños Masllovet.

Aprofitava – cal fer-ho i és de justícia – per retratar alguns edificis INDOCUMENTATS de Sabadell, i feia un tomb fins a l’escola Enric Casasses, i els rentadors, o Safareigs de la Font Nova, del que consta com autor . Miquel Pascual i Tintorer ( Sant Feliu de Llobregat, Baix Llobregat, 1849 — Barcelona, Barcelonès, 1916), arquitecte municipal de Sabadell, i del que ens diu l’enciclopèdia catalana; estudià a Madrid i a Barcelona i es titulà el 1878. Fou arquitecte municipal de Sant Feliu, Vic, Sabadell, Gràcia i Barcelona. Autor del pla topogràfic de Gràcia, on féu la casa de la vila, és autor també de l’església de Sant Fèlix de Sabadell (1884), el mercat de la Llibertat de Gràcia (1888), el Panteó Mulleras de Sant Gervasi (1889), el santuari de Sant Josep de la Muntanya (1894) i la parròquia de Santa Coloma de Gramenet (1915). Tingué com a col·laborador Francesc Berenguer i Mestres (Reus, 21 de juliol de 1866[1]- Barcelona, 8 de febrer de 1914), que primer va treballar per a August Font i Carreras, antic professor de l'Escola, posteriorment amb Josep Graner i Prat, mestre d'obres, i especialment amb l’Antoni Gaudi Cornet.

Dels Safareigs de la Font Nova, llegia; edifici d’una sola planta, amb façana al carrer de les Paus i al carrer de la Font Nova. Destaca les façanes on s’utilitza el maó vist per formar els retranquejos que creen un ritme de façanes.


Tot i que originàriament hi havia dues piques, en la darrera rehabilitació es va destinar una meitat a recuperar l’aparença de l’antic safareig i una altra meitat es destinà a gimnàs de l’escola Enric Casasses. Val a dir que la part destinada a safareig és una reconstrucció.


http://www.sabadell.net/Fitxes/FitxesPepps/pagines/030-A.htm

https://ca.wikipedia.org/wiki/Safareigs_de_la_Font_Nova

l’estil de l’edifici fa pensar en la intervenció del Francesc Berenguer i Mestres (Reus, 21 de juliol de 1866[1]- Barcelona, 8 de febrer de 1914).


Si en teniu dades sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com



Si en teniu dades sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Si en teniu dades sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

És URGENT documentar el patrimoni històric immoble que ha sobreviscut al creixement exponencial i a la infinita corrupció, a Sabadell, i arreu de Catalunya