divendres, 9 de novembre del 2018

IN MEMORIAM DE LA CAPELLA DE LA IMMACULADA DEL REDÓS DE SANT PERE DE RIBES. EL GARRAF. CATALUNYA

Tornàvem a Sant Pere de Ribes per anar completant la petjada de Josep Font i Gumà (Vilanova i la Geltrú, Garraf, 23 de gener de 1859 - 4 de juliol de 1922)

Ho havíem fet ja amb la Font de la plaça de la Font

I en aquesta ocasió retratàvem :
Redós de Sant Josep i Sant Pere
Capella del Redós de Sant Josep i Sant Pere
Can Quima. Plaça de la Vila, 5-6-7
Can Maurici. Carrer del Pi, 16
Ca la Brígida. Plaça del Centre, 7 / c. St. Isidre, 1

Ens queda feina -llevat que ens ajudi algún ribetà i/o ribetana - Sou pregats d’enviar-nos imatges a l’email coneixercatalunya@gmail.com de:
Can Miret de les Torres
Celler de Can Miret de les Torres
Pou de Can Miret de les Torres
El Racó
Can Pau Artigas ( atribuïda)

Retratava l’altar de la capella advocada avui a la Immaculada situada dins el recinte del Redós de Sant Josep i Sant Pere, el frontis està integrat al mateix edifici.


El Mapa de Patrimoni ens diu que és un edifici de planta rectangular amb l'absis no marcat en planta i està cobert a dues vessants. S'hi accedeix des del claustre del redós, a través d'un portal de mig punt. El sostre de la nau queda suportat per una encavallada que, juntament amb les llates, es troba ricament pintada. A l'altar s'hi pot contemplar un retaule barroc provinent de l'església Vella de Sant Pere. Als peus del temple hi trobem el cor, suportat per un arc rebaixat ceràmic i delimitat per una barana de fusta. La il·luminació de la nau ve proporcionada per un gran arc de mig punt situat a la part de l'absis, una finestra de mig punt a cada lateral i la rosassa, totes elles tancades amb vitralls. La part superior de les parets estan pintades amb frisos decoratius i inscripcions vermelles, entre les que hi trobem l'any 1910. El paviment es conserva de mosaic. A l'exterior, la capella queda rematada per un campanar d'espadanya ceràmic. L'acabat dels murs és de paredat comú i les obertures presenten emmarcaments ceràmics.

A la capella hi ha un altar, cap retaule, vegeu el significat d’aquest mot al diccionari català :

retaule

[segle XIV; contracció de rere taula, aplicat a pintures del darrere de l'altar]

m 1 ART Conjunt de taules pintades o bé frontals de marbre, pedra, fusta o altres materials, que generalment representen escenes religioses, col·locat darrere l'altar.


No cal insistir gaire en que la repetició d’un fet inexacte no li atorga cap versemblança, o si?.

El Redós de Sant Josep i Sant Pere va ser construït entre els anys 1901 i 1905 per l'arquitecte Josep Font i Gumà, gràcies a una donació feta pels germans "americanos" Josep i Pere Jacas ( ens agradarà saber el cognom matern, i el lloc i data de naixement i traspàs, pensem que això és el mínim que Sant Pere de Ribes ha de fer en la seva memòria ) .Pocs anys després, vers el 1910, s'hi va construir la capella, igualment segons l'estètica modernista.

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, l’altar de l’Arcàngel Sant Miquel – així m’ho explicaven - es va traslladar a la capella, pensem que l’advocació de la Immaculada li posaven les Germanes Franciscanes Missioneres de la Nativitat de Nostra Senyora que gestionaven la instal·lació fins el 2005

A l'Arxiu Històric de Ribes apareix documentada amb data de 1947, la sol·licitud a l'Ajuntament d'obres d'ampliació de l'edifici, d'acord amb els plànols signats per l'arquitecte Josep Brugal i Fortuny ( 1911+ 5 d’agost de 1999)
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1999/08/07/pagina-22/34478887/pdf.html


Cap dada dels artesans que treballaven en l’exquisida decoració, ni de l’autor de les rajoles hidràuliques que encara es conserven.

No és divisa des d’aquí el carrer del Pi, recordava però amb infinita tristesa que el Pi que dona nom al carrer, i que retratàvem en una anterior ocasió, a lliurat la seva animà al Senyor.

Sou pregats d’afegir-vos a la nostra tasca de ‘posar llum’ sobre el patrimoni històric i/o artístic de Catalunya , esperem les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Sant Pere de Ribes, el Garraf, Catalunya us hi agrairan.

http://diputatsmancomunitat.cat/mancomunitat/content/font-i-gum%C3%A0-josep