divendres, 30 de novembre del 2018

CASA SORS, ORIGINARIAMENT D'ENRIC CARRÒS I DE CENTELLES. CENTELLES. OSONA. CATALUNYA

Malgrat les noticies – que sempre parlen de boira i fred a la comarca d’Osona – decidia arribar-me fins al Santuari de la Mare de l’Ajuda de Balenyà, el termòmetre del cotxe marcava 5 graus , i la boira començada a esquinçar-se.

Un cop feta la feina, em semblava que tindria temps per fer un tomb per la Plaça Major de Centelles, i aprofitava per retratar entre altres edificis la casa de la Plaça Nova, 12, a la que s’hi assignen diferents usos al llarg dels anys, Rectoria, Notaria i darrerament se la coneix com Casa Sors.


La casa s'aixecava per Enric Carròs i de Centelles. germà del   baró Guillem Ramon II Carròs de Centelles, i comte de Quira a Sardenya  ( mort el 1565) 

El Mapa de Patrimoni en explica que el palau original era de dos pisos i un entresol, amb uns 10 metres de fondària, posteriorment s'amplia gràcies al pati de darrera uns 4,5 metres més. Al segle XVIII amb el canvi estilístic que van patir les façanes de les ciutats se li van afegir uns balcons, les baranes de ferro van ser afegides al segle XIX. La porxada superior sembla ser construïda en el mateix moment en que es van construir els balcons del segon pis. De la façana principal destaca un gran portal rodó de pedra treballada emmarcat per dues columnes rectilínies amb forma estriada que sostenen un frontó amb formes circulars. A banda i banda si bé reformat també hi trobem dit relleu. Al 1º pis hi ha dos balcons amb guardapols i ferro forjat situats a les parts laterals de la façana. En la part superior central hi ha 3 petits balcons de pedra treballada i ja formant les golfes una eixida de 5 arcs rebaixats un d'ells tapiats. La coberta és de teula àrab a dues vessants.


Destaca a la façana principal un gran portal rodó de pedra treballada emmarcat per dues columnes rectilínies amb forma estriada que sostenen un frontó amb formes circulars. A banda i banda, si bé reformat, també trobem un relleu.


L'any 1978 l'arquitecte Josep Lluis Soler Montagut - ens agradarà tenir noticia del lloc i data de naixement a l'email castellardiari@gmail.com )  va fer unes reformes interiors a l'edifici.

Tenim pendent una visita a la fageda de Sauva Negra, i  ultra  incloure també, l’Ajuda de Balenyà, intentaré una vegada més incloure  la Plaça de Centelles. 

 Ah!, a la fageda, situada en una quasi permanent obaga fa MOLT fred.