dimecres, 24 d’abril del 2019

CATALANS ENS POSEM A LA FEINA I COMPLETEM L’ESTUDI DE LA MASIA CATALANA?.

Entre 1890 i 1936, algú retratava per encàrrec de l’Estudi de la Masia Catalana, Plaça porxada de Blanes des del Portal de la Muralla i gent.

http://mdc.csuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/6376/rec/1

Diria que és el mateix indret en el que retratava a la Maria Jesús Lorente Ruiz l’estiu de l’any 2018

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2018/08/el-portal-del-mont-i-la-placa-de-la.html

L'Estudi de la Masia Catalana va ser un projecte ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955). El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social. Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili.
El fons fotogràfic consta de 7.705 imatges d'unes 1.500 masies de Catalunya i les Illes Balears, realitzades per fotògrafs de renom com Adolf Zerkowitz, Antoni Gallardo, Baltasar Samper, Cèsar August Torras, J. Dolcet, Josep Mª Armengol i Bas, Joan Estorch, Jordi Audet, Josep de Cabanyes, Lluís Bonet i Garí o Valentí Fargnoli entre altres, de gran valor arquitectònic i etnogràfic.


Aquest fons fou cedit l'any 1975 al CEC per la senyora Núria Delétra-Carreras Patxot

Fora just i necessari completar les dades de TOTS els que col·laboraven, nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs,..., aquests son detalls que més que marcar la diferencia – que ho fan – son elementals i bàsics en qualsevol país, mínimament civilitzat.


No veig cap motiu – molts dels que treballem en el camp del patrimoni històric ho fem de forma desinteressada – per no continuar aquesta feina.

Teniu una pàgina de Facebook la masia catalana on podeu penjar fotos i dades, i per descomptat SEMPRE en ho podeu transmetre a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Catalunya us ho agrairà.

1 comentari:

aleix ha dit...

I Catalunya t'agraeix l'esforç que fas per a la memoria del patrimoni! Excelent blog, i monumental feina