diumenge, 28 d’abril del 2019

ESGLÉSIA DE SANT ANTONI DE PÀDUA DEL PONT DE CLAVEROL. CONCA DE DALT [ perquè no també sobirana?]. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

http://www.concadalt.cat/municipi/poble-a-poble/pont-de-claverol


De l’esglesiola de Sant Antoni de Pàdua del Pont de Claverol, no em diuen res a :
https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_del_Pallars_Juss%C3%A0#Conca_de_Dalt

En fan referencia, quasi ‘obiter dicta’ a
https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Antoni_del_Pont_de_Claverol

L'església de Sant Antoni del Pont de Claverol és l'actual església del Pont de Claverol, pertanyent al municipi de Conca de Dalt, al Pallars Jussà, dins de l'antic terme de Claverol.

Aquesta església és a l'extrem nord del poble, a prop del Museu dels Raiers i de la Central hidràulica de Sossís. Substituí la vella església de Sant Josep de Calassanç, desapareguda en els aiguats de l'any 1937.


L’enciclopèdia Catalana a l’entrada : https://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0052042.xml

Ens diu en relació al poble del Pont de Claverol (507 metres d’alçada sobre el nivell del mar, i 11 habitants l’any 2005) és situat a la mateixa riba de la Noguera, enfront de la Pobla de Segur, i com indica el seu nom es formà com a barri o raval de Claverol a l’indret del pont sobre la Noguera, que sempre havia controlat la vila de la Pobla. Esdevingué cap del nou municipi el 1969. Comparteix amb la Pobla de Segur la tradició dels raiers del Pallars, que baixaven fusta i altres materials a través dels rius fins a Tortosa.

Si hem de creure la llegenda referent a sant Josep de Calassanç, la primera casa seria la Beguda, feta a la fi del segle XVI per la família Motes. La petita església adjunta a la casa havia estat erigida com a parròquia del Roser i Sant Josep de Calassanç, en quedar però , negada per les aigües del pantà de Sant Antoni (1918) fou traslladada a un petit i modern edifici (dit popularment Sant Antoni de Pàdua).


Prop del Pont de Claverol hi ha la capella de la Mare de Déu dels Socors.


No podia compartir aquest post amb el DIARI DE CASTELLAR DEL VALLÈS, que estava OFF, i que havia publicat una nota :

Avui, dia d’eleccions generals, el sistema deia : Error establishing a database connection

Deixàvem un missatge a : https://www.facebook.com/Blogscat.web/

Estem aturats. Hi ha hagut alguna acció terrorista?.

Esperem resposta.