dilluns, 29 d’abril del 2019

MASIA DEL PLA DE LA SALA. GRANOLLERS DE LA PLANA. GURB. OSONA. CATALUNYA

Lluís Vila i d'Abadal (Vic, província de Barcelona, 1889 - Barcelona, 10 de setembre de 1937) retratava entre 1910 i 1936 per a l’Estudi de la Masia Catalana, “ Vista general del Pla de la Sala de Granollers de la Plana”

http://mdc.csuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/2893/rec/9

Patrimoni Gencat, no fa esment de la Capella de la Mare de Déu del Roser
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=22847

En parla el Mapa de Patrimoni de Gurb:
http://patrimonicultural.diba.cat/#

La capella de la Mare de Déu del Roser de Pladelasala es troba adossada a la façana nord de la masia Pladelasala, en un turó lleugerament elevat a l'interior d'un meandre pronunciat del riu Gurri.

És una petita capella d'una nau, planta rectangular, absis carrat orientat a l'est i teulada d'una vessant unida a una de les teulades que formen la masia. Els murs es troben arrebossats, són de maçoneria de pedra, i cantonades vistes diferenciades amb carreus treballats. Les úniques façanes que queden exemptes de la masia són la façana nord, sense obertures i la façana principal, orientada a l'oest. Aquesta façana conté un portal emmarcat amb pedra motllurada amb la inscripció "AD LAUDEM B.V. MARIAE". Sobre el portal hi ha una petita obertura circular emmarcada amb dos monòlits de pedra bisellada. Coronant la façana hi ha un petit campanar d'un sol ull que encara conserva la campana. Adossat a la dreta de la façana de l'església hi ha el volum principal de la masia, amb tres finestres emmarcades amb pedra bisellada a tocar de la capella. Davant la façana principal hi ha un petit pla delimitat amb carreus de pedra foradats que provenen de l'antiga horta de la masia.


I, en parlàvem nosaltres quan fèiem la crònica de la visita ; el 8 DE GENER DE 2018

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2018/01/el-mas-pladelasala-i-la-capella-de-la.html


Tenim coll avall, que si més no en matèria de Patrimoni històric continua tenint aplicació aquella vella màxima “ Gurb i Tona, el millor de l’Osona, i per triar, Sant Julià”

http://www.galeriametges.cat/galeria-fotografies.php?icod=FGG

https://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0070611.xml


Quan toqui, des del DIARI DE CASTELLAR DEL VALLÈS, li dedicarem un CATALANS EXCEPCIONALS.