diumenge, 1 de novembre del 2020

IN MEMORIAN. EDIFICI DE LA CASA DE LA VILA I ESCOLA PÚBLICA DE LES FRANQUESES. EL VALLÈS ORIENTAL.

 

Llegia que l’any 2015 Josep Salvany i Blanch (Martorell, Baix Llobregat, 4 de desembre de 1866 - Barcelona, 28 de gener del 1929), retratava un edifici amb aquest peu de foto “       Casa de la Vila i escola de Les Franqueses”.



En ocasió de documentar el patrimoni històric de les Franqueses del Vallès, l’havia retratat, i no trobava cap referència documental, al seu ús  com Casa de la Vila, ni tampoc com escola:

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/12/que-en-sabeu-de-la-dita-casa-de-can.html

La resta d’escoles  - de les que trobava noticia . es construïen amb posterioritat:

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/02/escola-publica-del-pla-de-llerona-les.html

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2012/12/lescola-publica-de-marata.html

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2015/02/antigues-escoles-de-corro-damunt-les.html

L’Ajuntament de les Franqueses del Vallès, no ha contestat – encara – alguns dels emails que li enviava demanant més informació.

La població de les Franqueses del Vallès superava de poc les 2000 ànimes, en els anys en que l’Ajuntament i les escoles, eren a CAN MORERA /  CAN MARMET DE LLERONA, i posteriorment es traslladaven a l’edifici projectat, l'any 1912, per l'arquitecte Albert Juan i Torner  (Barcelona, 1872-1957) , per encàrrec de Joan Sanpera i Torras, primer marquès de les Franqueses (Granollers, 4 de setembre de 1840 - 9 de setembre de 1914), amb la voluntat de crear un gran recinte destinat a escoles per a nens i nenes, habitatges per als mestres i usos administratius. La situació fora del nucli de població respon a la recerca d'un punt neutral, que resulti còmode als quatre pobles que formen el terme municipal. L'arquitecte va voler utilitzar els materials i els sistemes de construcció de la comarca per poder facilitar les seves reparacions. Joan Sanpera també va pagar la construcció de l'escorxador , realitzar pel mateix arquitecte.

 http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/02/escoles-i-ajuntament-de-les-franqueses.html

Es tracta d'un dels exemples modernistes més remarcables del Vallès. Al cos central es va ubicar la Casa de la Vila, i als laterals, les escoles i la casa dels mestres. Si bé aquest model d'edifici amb doble funció d'ús es repeteix en altres poblacions com, per exemple, a l'Ajuntament i escoles de l'Ametlla del Vallès (projectat per Manuel Joaquim  Raspall Mayol (Barcelona24 de maig de 1877 - la Garriga15 de setembre de 1937) i construït en el mateix període), en l'edifici de les Franqueses del Vallès adquireix una monumentalitat que el diferencia de la resta.

Les darreres dades de població posen de manifest que amb 20.472, des de la dècada dels 60 del segle XX, el municipi patia un creixement exponencial.

Està clar que literalment, els nou vinguts, no estan per “històries”, oi?.