dissabte, 21 de novembre del 2020

SANT MATEU DEL BOSC. PREMIA DE DALT. EL MARESME

 

El bon amic Joan Dalmau Juscafresa , autor del blog “ llocs de Catalunya” em feia arribar un enllaç amb informació i dades de l’ermita de Sant Mateu del Bosc, al terme de Premià de Dalt, a la comarca del Maresme, que retratava Josep Danés i Torras (Olot, 1891-ibídem, 1955) l’any 1931, per al  Fons Estudi de la Masia Catalana, dipositat al Centre Excursionista de Catalunya.



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/7347/rec/57

Malgrat tinc l’absoluta convicció d’haver publicat aquesta ermita, no la trobava a cap de les pàgines de blogger, ni al coneixercataunya, la tribunadelbergueda o totsonpuntsdevista , com em conec, intueixo que posava un títol que no fa referència a l’ermita, ni al terme, i finalment , tossut que tossut , trobava la publicació a :

http://www.guimera.info/wordpress/coneixer/del-valles-alalt-maresme/

Escrivia l’any 2008; l’ermita corona el cim del turó de Sant Mateu, l’accés en vehicle és possible des de Vilassar de Dalt mitjançant una pista de terra [que nosaltres hem batejat com la Rambla de la Pols] que enllaça amb Premià de Dalt passant per la Cadira del Bisbe. L’últim tram s’ha de fer a peu.

 Construïda, probablement, per sacralitzar una zona pagana, la capella és un edifici romànic d’una sola nau coberta amb volta de canó, amb absis semicircular, que té finestra de doble esqueixada. L’aparell, als trams més baixos, està ben alineat i té bona mida. La capella està documentada des de l’any 993. En una visita pastoral de 1498 es consigna que es troba en estat ruïnós però es degué restaurar poc després ja que al segle XVI tornava a tenir culte. La presencia de pedres de diferent grandària a les parts baixes de l’estructura, ens permet atribuir-li una construcció anterior, pre-romànica.

 En aquesta restauració es degué escapçar la nau, ara força curta en relació a l’absis, i amb una façana ben senzilla. La disposició del campanaret d’espadanya, perpendicular a la façana, que tothom qualifica de curiosa, obeeix possiblement a raons lògiques : L’ermita que pertany a la propera Masia de Can Riera està dotada d’una petita campana, i amb aquesta disposició augmenta notablement el radi des d’on podem fer-se perceptibles els seus tocs. Quan l’activitat marinera era habitual a la contrada, el campanar que pot veure’s des del mar, exercia sens dubte la seva acció sobre els qui s’havien de guanyar la vida, jugant-se-la pescant amb fràgils barques.

 


Al costat de la capella, literalment enganxada al temple, trobem la casa de l’ermità, on va néixer l´insigne historiador mossèn Mas i Domènech, encarregat de l´Arxiu Capitular de la Seu de Barcelona, (1900-1936). Segons trobem escrit en una placa.

Afegia en aquesta ocasió una fotografia de l’altar que fou destruït en els dies foscos que seguien a l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República.

 


https://pagines.uab.cat/recercaixa.artenperill/content/premi%C3%A0-de-dalt-ermita-de-sant-mateu-del-bosc



I l’actual fotografiat pel Jordi Contijoch Boada, notari gràfic de bona part del patrimoni històric de Catalunya.

Cuideu-vos molt, ja sabeu que els atacs contra Catalunya i els catalans, o contra la seva llengua i la selva cultura, encara els surten de franc als seus autors.

Que Sant Mateu, apòstol i evangelista, intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que castiga particularment a les persones d’edat, als malalts crònics, als que tenen alguna discapacitat o  als que pateixen estretors econòmiques.