Fotografiada aportada per l’Antoni Calvo Uribe.
Llegia a ;
RESTAURACIÓ DE LA CAPELLA DE LA NATIVITAT DE LA TORRE D’EN PAU DE FEU I SOLER DE 1704
La capella de la nativitat, construïda per Pau de Feu i Soler l’any 1704 i beneïda al 1705, tenia advocació a la nativitat.
En el seu interior i segons les visites pastorals conservades, hi havia un retaule de fusta del naixement de Jesús i una verge del Roser en una cantonada.
Després, l'any 1916, el propietari de la Torre en Josep Nicolau d'Olzina Ferret de Riusech (5 de març de 1841 – 4 de gener de 1924) , - últim descendent de la nissaga Olzina de Riusech, que segons la llegenda catalana van ser els que van descobrir la imatge de la Mare de Déu de Montserrat a la cova al segle IX - va posar una imatge de la Verge de Montserrat.
https://historiadesabadell.com/2018/09/02/nicolau-dolzina-i-ferret-de-riusech-josep/
Esculpida en fusta per l'escultor barceloní Tomàs Marquès.
Desgraciadament el retaule, cadires, elements de sagristia i la verge del Roser foren destruïts en els dies foscos que seguien a l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República. La imatge de la “moreneta” però, es conserva en una casa particular de Monistrol de Montserrat.
Iniciarem els tràmits per poder recuperar-la en un futur no gaire llunyà.
Intueixo que més enllà de les bones intencions, la tornada de la imatge a Sabadell, si s’aconsegueix no serà un camí de roses.
Aleix González Campaña, escrivia a :
LES DUES TORRES
Situades en dos municipis ben diferents, les cases pairals de Can Cavaller, a Monistrol de Montserrat, i Can Feu, a Sabadell, guarden un dels vincles més importants descoberts recentment. Aquests dos grans casals van pertànyer a la il·lustre família Olzina de Riusech.
Es van entroncar al segle XVIII. Cada família tenia els seus propis orígens: Els Riusech, segons diu la llegenda Monistrolenca, van ser alertats pels seus pastors, que veien llums els capvespres d’alguns dissabtes, sobre la muntanya de Montserrat.
És viva tradició que la descoberta de la imatge de la Mare de Deu de Montserrat fou a causa d’aquestes misterioses llums. Així doncs, quan els Riusech van decidir construir-se una casa a Monistrol de Montserrat, i deixar la casa del Piteu, van decidir fer unes volumetries i unes estructures d’una gran casa senyorial. Era Can Cavaller.
El casal edificat des del segle XVI al segle XIX , és, un compendi dels diferents estils arquitectònics. Conserva la planta gòtica, així com restes d’arquitectura anterior.
En el seu interior hi ha una cambra-capella barroca dedicada a la Mare de Déu de Montserrat.
D’aquesta casa eren els pastors que van trobar la imatge de la Mare de Déu de Montserrat a la Santa Cova.
Va ser la casa dels Riusec, propietaris agrícoles de pes en la vida econòmica i social de la població fins a mitjan del segle XVII, quan entronquen amb la família ennoblida dels Olzina, membres destacats del Consell de Cent i de la Generalitat
Els Olzina, eren membres importants i del Consell de Cent de Barcelona. Van ser ennoblits pel rei Ferran II al 1513. Aquests, tenien grans propietats arreu de Catalunya. Així que quan els Olzina es van entroncar amb una altra gran família noble catalana, els Feu, van heretar les propietats que els Feu tenien.
Una de les més grans era l’explotació agrícola de la masia de Can Feu, al terme de Sant Vicenç de Jonqueres. (cal dir que Can Feu no va ser agregat al terme de Sabadell fins el 1904, ja que Sant Vicenç de Jonqueres pertanyia al terme de Sant Pere de Terrassa).
La masia va ser construïda al 1663 sobre els fonaments d’una anterior construcció del segle XII, anomenada Domus Sobarber. Aquesta, va patir un gran incendi al segle XV que la va deixar en molt mal estat i a partir de llavors se la coneixia com la “Torre Cremada”. Així que es va fer una nova construcció, una masia basilical de tres cossos. La família tenia residencia estable a Barcelona, però passaven grans temporades a les altres cases pairals, inclús, algun membre de la família estava empadronat a Monistrol
https://patrimonicultural.diba.cat/element/can-cavaller-0
https://ca.wikipedia.org/wiki/Can_Cavaller_(Monistrol_de_Montserrat)
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=16802
https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Can_Feu
Que la Mare de Déu de Montserrat intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia, que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, i els que pateixen estretors econòmiques.
Cuideu-vos molt, ja sabeu que els atacs contra Catalunya i els catalans, o contra la seva llengua i la selva cultura, encara els surten de franc als seus autors.
Amb quasi un milió menys d’habitants, Madrid es destaca a nivell mundial pel seu índex de mortaldat. Les noticies de la premsa domèstica, insisteixen en que les coses s’estan fent bé. Que vol dir “ les coses”?.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada