dijous, 19 de novembre del 2020

ERMITA DE SANT ROC. GAÜSES. VILOPRIU. L’EMPORDÀ JUSSÀ. GIRONA

 

El Joan Dalmau Juscafresa, autor del bloc “Llocs de Catalunya”, em feia arribar fotografies de l’ermita de Sant Roc de Montpellier, advocat contra la pesta, a l’antic poble de Gaüses, al terme de Vilopriu a la comarca de l’Empordà jussà, o l’Empordanet com li agradava qualificar-lo  al  Josep Pla i Casadevall (Palafrugell, Girona, 8 de març de 1897-Llufríu, Palafrugell, Girona, 23 de abril de 1981)




https://www.catalunyareligio.cat/ca/articles/sant-roc-montpellier-advocat-contra-pesta

Patrimoni Gencat explica que l'ermita de Sant Roc, situada dalt un petit turó proper al mas Baró, és una construcció dels segles XVIII-XIX, de caire popular, d'una nau amb absis semicircular i coberta de teula a dues vessants. La façana té porta d'accés d'arc de mig punt amb dovelles de pedra, dues petites obertures allindades, situades a banda i banda, i una finestra rectangular a la part superior, lleugerament atrompetada. Un petit campanar de paret amb obertura d'arc de mig punt corona la façana al vèrtex del carener. A l'interior, la nau es cobreix amb vota de canó , i queda dividida transversalment en dues parts per un arc carpanell. És conserva encara la reixa de separació.

 El material emprat en la construcció és la pedra(carreus i paredat).

L’ermita, en part per la despoblacio, en part per la laïcització de la societat,  havia arribat a una situació d'abandó força avançada, sortosament – els miracles continuen succeint -  en l'actualitat es troba en procés de restauració. S'hi ha col·locat una teulada nova (un tram de la volta s'havia esfondrat), s’ha netejat l'interior i s’ha posat una porta de fusta nova.

Les dades de les funeràries facilitades per Salut, diuen que a la Comunitat Autònoma de Catalunya , 14.886 persones han mort des de l’inici de la pandèmia

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/

La Comunidad Autónoma de Madrid té 6.747.425 habitants, i les darreres xifres de víctimes de la Covid,19 reconegudes és de 18031, que desglossen així ; 11.948 muertes por Covid-19, a las que hay que añadir 4.932 acaecidas en centros sociosanitarios, 1.121 en domicilios y 30 en otros lugares

L’extrapolació d’aquestes dades en relació als 47 milions d’habitants del REINO DE ESPAÑA, dóna 125.549 víctimes mortals.

L’extrapolació a nivell mundial amb 7 800 124 000 habitants, dóna 20.835.822 víctimes

Les mesures aplicades a Madrid comporten un major índex de mortaldat, si és això el que volien, felicitats als Partits de l’Eix del Mal que governen en aquella Comunitat Autónoma, i molt especialment a la Isabel Natividad Díaz Ayuso (Madrid, 17 de octubre de 1978)



Que Sant Roc de Montpellier, advocat contra la pesta,  intercedeixi davant l’Altíssim per TOTS nosaltres