diumenge, 21 de febrer del 2021

ESGLÉSIA DE LA MARE DE DÉU DE LA CINTA. POBLE NOU DEL DELTA. AMPOSTA. EL MONTSIÀ.

  

L’Assumpta Figueras Viñas, publica una magnifica fotografia de l’ Església parroquial del  Poble Nou del Delta , advocada a la MARE DE DÉU DE LA CINTA , al terme d’Amposta a la comarca de Montsià.




El nucli es va crear com poblat de colonització, projectat per l'arquitecte José Borobio Ojeda (Zaragoza, 12 de febrer de 1907   1984) entre 1954 i 1956,  i va ser inaugurat el 1957 amb el nom oficial de Villafranco del Delta, lliurant-se als colons 96 habitatges amb els corresponents lots de terra a conrear.



De lectura molt recomanable: 

La experiencia de José Borobio en el Instituto Nacional de Colonización ( 1944-1977): Trece pueblos


Pensem que l’església a la que dediquen un post els amics de Inventari de Campanes,  devia ser també obra de mateix arquitecte,  malgrat no ens ho han  confirmat encara.

http://campaners.com/php/campanar.php?numer=5499&fbclid=IwAR1OpA0t4VfTBeBW4VHGqaAxqlE338cGT9MIfeKPbKfWmz9a15CkMubznXM 

,

La dictadura no es va esmerçar gaire en els materials de construcció,  i el temple es trobava tancat des del 2015 per greus problemes estructurals, amb amenaça inclosa d’esfondrament.


Al febrer  del proppassat anys 2020 començaven  les obres de rehabilitació, ens agradarà teir noticia de la seva evolució,  intuïm que la Covi.19 ha estat una excusa magnífica perquè  s’endarrereixin els  treballs que  preveuen  reforçar les estructures, fer noves instal·lacions i enllumenat, arrebossat i pintura, a més d’adequar un sistema de càmeres de ventilació, per tal d’evitar els efectes nocius de les humitats en l’edifici.  La qüestió no és baladí, ja que  en cas de defunció, els veïns s’han de desplaçar a Sant Carles de la Ràpita o a Amposta per a fer la missa, abans de poder enterrar el seu familiar al cementiri de la població.

https://www.diaridetarragona.com/ebre/Sinicien-les-obres-a-lesglesia-de-Poble-Nou-del-Delta-20200228-0024.html


L’Assumpta Figueras Viñas, retratava també l’edifici que aixoplugava l’escola de nenes.




Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.




Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19, només així,  amb la intercessió de la Marededéu de la Cinta,   davant l’Altíssim,   podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.