dimarts, 2 de febrer del 2021

QUE EN SABEM DE L’AUTOR DE LES REFORMES DEL MAS DE SANT RAFAEL I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A LA MAREDEDÉU DE GRÀCIA. CAMBRILS . EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA

  

El Raul Pastó Ceballos retratava el   Mas dels Teixells, Castell de Teixells, Mas dels Tegells o Mas de Sant Rafael , prop del Parc de Samà, a l'altre costat de la carretera de Cambrils a Montbrió del Camp, damunt del camí vell de Mont-roig a Vinyols.










Patrimoni Gencat la descriu com;  masia  potser d'origen medieval, fortificada el segle XVI, a l'època de les ràtzies dels pirates berberiscs.


Teixells fou un antic terme, agregat avui a Cambrils.


El conjunt inclou la vivenda, oratori i molí. A reserva de la consulta al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín  ) , us deixem una pregunta,  l’advocació podria ser la de l’Arcàngel Sant Rafel  invocat per aconseguir acabar feliçment els viatges?






Des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa deCatalunya  ( Arxiu Gavín) em deien que la capella de la casa estava advocada a la Mare de Déu de Gràcia. 


Es tracta d'un edifici de planta rectangular, amb 2 torres quadrades i emmerletades adossades, en una de les quals hi havia l'antiga capella.


Es considera que el seus elements més antics son del segle XVI, si bé a prop, s'ha localitzat recentment les restes d'un molí medieval (Ballo i Tañá, 2011).

 

Ha sofert diverses alteracions amb el temps. En destaca la reforma del segle XIX, que li va donar l'aspecte de fortificació neomedieval, i quan també es van dissenyar els jardins amb palmeres cubanes. El responsable va ser en Edmundo Sivatte, com indiquen les cartel·les de la façana.


Edmundo Sivatte, apareix  com a signant  del  “ llamamiento a los agricultores de la cuatro provincias  catalanas “ , promogut per l’ Instituto Agrícola Catalán de San Isidro

Barcelona, 22 de noviembre de 1887.—El marqués rfe Camps.—José M.a Rías y Bardía.—Ramón de Sisear.—Luís Sigmer.— Joaquín Vinyos.—Guillermo M.* de Brocé.—Marqués *.de Palmeroia.—EJnardo. de Gasanovo.—José Bienaventura Puig de Galup.—Edmundo Sivatte.—Ignacio G.rona y Viianova.—Marqués da Olivart."Félix Vives.—Andrés de Ferran y de Duraón»


http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1887/11/29/pagina-8/34685108/pdf.html


http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1887/11/29/pagina-9/34685109/pdf.html


Molt recomanable la lectura de ;


FRANCESOS, AFRANCESATS, CARLINS I COMERCIANTS: ELS SIVATTE-VILAR DE CALONGE


Jaume Aymar i Ragolta (Barcelona, 1957)


Un membre d’aquesta nissaga , Manuel María de Sivatte y Llopart (1865-1931), fou nomenat marqués de Vallbona, per  Carles de Borbó i Àustria-Aquest ( Laibach , Carniola , 30 de març de 1848 - Varese , 18 de juliol de 1909 [ 1 ] ), autotitulat «duc de Madrid» i «comte de l'Alcarria», pretendent carlista al  tron d' Espanya sota el nom de Carles VII entre 1868 i 1909.