dimecres, 3 de febrer del 2021

EL CACAHUERO. EL MAS DE BARBERANS. EL MONTSIÀ. TARRAGONA

 

Aquest llarguíssim període de “ presó municipal/local RENOVABLE “ està trasbalsant a moltíssimes persones, als que pateixen malalties mentals de forma especialment greu.


Als que gaudíem visitant Catalunya ens fa moltíssim la punyeta, i llevat de l’existència dels arxius fotogràfics, no sabríem que fer.


Josep Ramon Roig (Tortosa, 1956) retratava el 01/12/1984, la  Casa coneguda al Mas de Barberans, a la comarca del Montsià com “El Cacahuero”`.




És un edifici de planta trapezoïdal amb dues façanes, una orientada al carrer Major i l'altre al de Santa Teresa. Està fet de maçoneria amb carreus escairats als angles i arrebossat a la planta baixa de la façana principal. Aquesta consta de planta baixa, dos pisos i golfes i la posterior només d'un pis, donat el desnivell dels carrers. La coberta és a doble vessant amb un ràfec d'ample volada. La façana principal, que dóna al carrer major, presenta a la planta baixa una porta central amb els brancals i l'arc de mig punt rebaixat adovellat fets de pedra. Les finestres es distribueixen de manera irregular i presenten tipologies diverses. Algunes es cobreixen amb arc rebaixat i altres amb llinda. A les golfes es disposa d'una finestra allargada amb altres dues petites a cada costat, una d'elles tapiada. La façana posterior consta d'una porta amb llinda i dues finestres, una d'elles també tapiada.


 Aquest habitatge disposava antigament d'un molí d'oli a la planta baixa. Actualment està en desús i a la llinda de la porta posterior es pot veure la inscripció "1862".


Tinc vincles familiars al Mas de Barberans, amb “ els morotos” i “ els paraigües” , i enyoro moltíssim la possibilitat de sortir d’aquesta “ presó municipal RENOVABLE,” i degustar entre altres exquisideses les  baldanes i els pastissets.




Que Sant Marc , Excel patró de Mas de Barberans, intercedeixi davant l’Altíssim, perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Eviteu l’aplicació a Catalunya de les polítiques sanitàries del trifachito, a la Comunidad Autonóma  de Madrid superen ja les 21.000 víctimes per la Covid. 19