dissabte, 13 de febrer del 2021

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA CREU DE CASTELLBÒ. MONTFERRER I CASTELLBÒ. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades, i atesa la situació de “ presó local  RENOVABLE  “,  en que ens trobem a Catalunya, establíem una joint venture, ell aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems s’oferirà  als mitjans informatius perquè en valorin la seva publicació.

 

M’enviava fotografies de l’església parroquial del poble de Santa Creu  de Castellbò,  citada a l'acta de consagració de la catedral d'Urgell l'any 839,  el nucli pertany al municipi de Montferrer i Castellbò , a la comarca de l’Urgell sobirà.




Patrimoni Gencat en diu;  església d'una sola nau amb capçalera plana orientada a nord. La coberta és de volta de canó amb llosat a doble vessant. A cada costat presenta dues capelles obertes a la nau a través d'un arc de mig punt. A la façana meridional hi ha la porta d'accés, d'arc rebaixat amb una motllura de guix. Per damunt, hi ha un ull de bou. El mur occidental és coronat per un campanar d'espadanya d'un sol ull.Ens agradarà tenir noticia de les dades i autors de les obres de manteniment i/o reforma a l’email coneixercatalunya@gmail.com

        

 


Fotografia, Jordi Contijoch Boada.    Vista interior de l'església. Em sorprenia, relativament, veure la imatge de Sant Antoni de Pàdua,  presidint l’altar;  des del Centre de Documentació deCultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ) em deien; moltes vegades la imatge titular no presideix l'altar major sinó que la releguen a un altar lateral


Santa Creu  de Castellbò apareix  esmentada l'any 935 com a límit del terme de Pallerols, altres esment del lloc són: del 1030, en la venda del llogaret de Tridigueres, a la vall de Castellbò, al terme de Santa Creu; i del 1074 en la donació d’un alou situat al terme de Santa Creu, de Sant Iscle i a l’obac de la Laguna, a la vall de Castellbò, i que, per una part, limiten amb el riu de Tridigueres.


L'església de Santa Creu figura en la relació de la visita pastoral realitzada pels delegats de l'arquebisbe de Tarragona els anys 1312 i 1314, així com també al llibre de la dècima del Bisbat d'Urgell de 1391, dins del deganat de l'Urgellet.


L'església parroquial de Santa Creu de Castellbò,  ha tingut tradicionalment com a sufragània la de Sant Serni de Seix, i l'any 1758 consta també com a tal  la de Sant Andreu. L'any 1904 Sant Martí d'Albet,  també passà a ser sufragània d’aquesta parròquia.

 

 


L’havia fotografiat . A.Moras l’any 1985. Vista de la façana principal.

 

 

Hem demanat a Patrimoni Gencat ,  a l’Arxiu Nacional de Catalunya , al Centre de Documentació de Cultura Popular iReligiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) , al Bisbat d’Urgell,..,  dades del fotògraf/a A.Moras, que durant la dècada dels anys 80 del segle XX, duia a terme una excepcional tasca a la comarca de l’Urgell sobirà;   no en sabem res, i  necessitem dades, nom, cognom matern, lloc de naixement traspàs - si s’escau – d’aquest fotògraf/a a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , per descomptat si en teniu noticia sou pregats de fer-nos-la arribar.




Que  la Santa Creu i Sant Antoni de Pàdua,  intercedeixin  davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia ,  que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, i els que pateixen estretors econòmiques.