divendres, 30 de setembre del 2016

EL DOLMEN DIT ‘LA PEDRA GENTIL’. VALLGORGUINA. VALLÈS ORIENTAL.

Pujàvem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés fins aquesta estructura megalítica del municipi de Vallgorguina, al Vallès Oriental. El Josep té 90 anys, i malgrat les limitacions físiques que això li comporta es deleix encara per conèixer Catalunya.

La Pedra Gentil és un dolmen d'uns 4.000 anys, un sepulcre dels anomenats de cambra simple.


Dolmen, que en bretó vol dir 'taula gran de pedra', és una construcció megalítica consistent, generalment, en diverses lloses ( ortostatos ) clavades a la terra en posició vertical i una o més lloses, a manera de coberta, recolzades sobre elles en posició horitzontal. El conjunt conforma una càmera i està envoltat en molts casos per un munt de terra de subjecció o pedres que cobreixen en part les lloses verticals, formant un turó artificial o túmul , distingible com marca funerària.

Aquestes estructures van ser construïdes durant el neolític i el calcolític i es donen a Europa occidental , sobretot a la franja atlàntica , on es compten per milers. La seva funció atribuïda sol ser la de sepulcre col•lectiu, però també es creu que pot ser una forma de reclamar un territori i reforçar la identitat grupal, donada la poca identitat dels poblats neolítics en trànsit als calcolítics i que prepara les ciutats de l'època del bronze.


Tradicionalment sempre s’havia dit que era un lloc de reunió de les bruixes i actualment, a la nit de Sant Joan s'hi celebren sàbats populars.

La pedra superior està trencada i algunes de les 7 que fan de suport han estat reubicades i amb afegits per mantenir l'alçada original. Es desconeix l'aspecte original, si bé està documentat que va ser restaurada en 1885 pel propietari de la finca on es troba, en Josep Pradell.

Ubicada dins del Parc Natural del Montnegre i el Corredor i molt a prop de les runes de l'església de Santa Eulàlia de Tapioles, per arribar-hi, cal accedir per l'entrada al parc que hi ha a la carretera de Sant Celoni a Vallgorguina, a uns 2 Km. d'aquesta vila. Els pescadors del Maresme antigament deien que quant sobre les muntanyes on es troba el dolmen s'hi feien grans núvols, volia dir que tindrien mala mar. Per això hi havia vegades que no sortien.

http://www.raco.cat/index.php/Espais/article/viewFile/91406/163591

Ambdós viatgers compartim despeses, està clar que si fóssim més el resultat final seria menor, oi?. Tothom està convidat a participar, si us sembla interessant digueu-nos-ho a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Quan identificàvem els interessos del nostre blog, dèiem ‘ Catalunya, només Catalunya, sempre Catalunya’, i en això seguim fins que Déu vulgui.