dijous, 29 de setembre del 2016

SANTA MARIA ‘ MÒBIL’ DE VALLCEBRE. EL BERGUEDÀ

Llegia que la primera església de Santa Maria de Vallcebre està documentada des de finals dels segle X, l'edifici però , fou substituït per una nova construcció romànica al segle XIII, gràcies a les deixes testamentàries i als donatius dels pagesos del lloc.

Aquest petit edifici es mantingué com a parròquia fins l'any 1931 en què es projectà l'anterior construcció més gran, degut a l'augment demogràfic experimentat pel poble de Vallcebre a causa de les explotacions mineres.

El sostre demogràfic de Vallcebre s’assolia al cens de 1857 amb 974 ànimes, l’any 1960 marca novament 944 veïns, i es tancava l’any 2014 amb 258 habitants.

Ens agradarà saber les dades de l’autor d’aquest edifici a l’email coneixercatalunya@gmail.com , i si fos possible rebre una imatge d’aquella església que s’enderrocava a darreries dels anys 90 amb excepció de la torre campanar.


Rebia un email del Jordi Lapuente Perarnau, tinent d'alcalde i regidor de cultura de Vallcebre, al Berguedà.
en referència al vostre blog on parleu de "l'església mòbil de Vallcebre", us passo la informació que tenim disponible:


1 fotografia de l'antiga església de Vallcebre, del període 1975 i d'inicis dels 80.

Trobareu un monogràfic molt interessant sobre la història de la parròquia de Vallcebre escrit per Ramon Viladés i Llorens ( Coaner, Sant Mateu de Bages, 4-10-1940 ) ramonvilades@gmail.com , a la Revista L'Erol (número 56, hivern 1997, pàgines 23-24). Es documenten fins a sis esglésies, abans de l’actual.

Salutacions i moltes gràcies per la feina de difusió del nostre patrimoni que esteu fent.

L'any 2000, després de molts esforços i sacrificis, en la recerca de subvencions i finançament per construir l'actual centre de culte, es va poder inaugurar gràcies a la col•laboració ciutadana - ens agradarà saber les dades de l’autor d’aquest edifici a l’email coneixercatalunya@gmail.com -. El sistemàtic ‘oblit’ d’aquestes dades ens confirma que ‘todo sigue atado y bien atado ‘.


Als funcionaris i/o politics catalans, com a la dona del Cèsar se’ls demana que siguin honestos , i que ho semblin.