dissabte, 10 de setembre del 2016

ESGLÉSIA DE SANT ESTEVE DE LA RIBA. VILADONJA. . PALMEROLA. LES LLOSSES. EL RIPOLLÈS. GIRONA. CATALUNYA

Retratava l'església advocada a Sant Esteve que es troba annexa al Mas de la Riba, al veïnat de Viladonja, de l’antic terme de Palmerola, annexat l’any 1991 al de les Llosses, comarca del Ripollès, Girona, que degué tenir origen en la primitiva rectoria.


En el segle IX el comte Bernat de Cerdanya va fer donació de l'església al monestir de Ripoll, donació que es confirmà el 1080.

Llegia a patrimoni Gencat que l'edifici és del segle XII, i que va ésser restaurat totalment pel seu propietari vers els anys seixanta del segle XX. Al seu interior es troba un senzill retaule barroc, amb boniques imatges típiques del barroc popular.

L’església està construïda damunt d'un turó, això fa molt difícil retratar l‘absis que està escassament a un metre d’un single rocós. L’edifici és d'estil romànic amb una sola nau, amb volta un xic apuntada, l'absis orientat a llevant. La coberta és amb teula àrab i la porta s'obre a la façana sud. Es troba en perfecte estat de conservació. En l'angle sud-oest, té un petit campanar.


No trobava cap referència a l’ús – en el seu cas – de l’edifici de la rectoria com escola parroquial, li trasllado aquesta pregunta al Sr. Josep Llimós Camprubí, regidor de l’ Àrea de Medi Ambient, Cultura i Festes, Benestar Social i Joventut de l’Ajuntament de les Llosses. Imagino que exercien aquesta funció la Rectoria de Santa Maria de les Llosses fins que es va aixecar l’edifici de l’Ajuntament i Escoles,ala segona dècada del segle XX; la de Santa Maria de Matamala; la de Sant Esteve de Vallespirans, i la de Sant Sadurni de Sovelles, ens agradarà tenir-ne confirmació en el seu cas a l’email coneixercatalunya@gmail.com


M’ensenyaven un dibuix de la façana de l’Ajuntament signat per J. Puig. En teniu més dades ?. Podria ser Josep Puig i Cadafalch (Mataró, el Maresme, 17 d'octubre de 1867 – Barcelona, 23 de desembre de 1956)?.