diumenge, 25 de setembre del 2016

QUE EN SABEU DE LA TORRE DEL FRANCESC VIÑAS DORDAL DE MOIÀ?. MOIANÈS. CATALUNYA

Retratava a la Vicky, i la Maria Jesús abans del començament de la XVI Ballada country de Moià, amb el fons de la torre del eximi tenor, Francesc Viñas i Dordal (Moià, 1863 - Barcelona, 1933).


Hi ha un ‘tontisme català’d’això dissortadament n’hi ha Per tot arreu,oi?. – que considera el Country una activitat ‘poc culta’, quan està recomanat arreu del món, com una eina per mantenir l’agilitat mental i àdhuc física.

Us deixo un enllaç per veure més imatges :
http://totmoianes.com/el-palauet-del-tenor-vinas-un-passeig-pel-seu-jardi/

La descripció que ens fa patrimoni Gencat ens diu; torre feta de pedra amb esgrafiats en els dintells de les finestres i balcó també de pedra aixecat damunt de mènsules amb volutes. Portal senzill i torre aixecada al costat amb terrassa a la part superior.

Cap dada de qui en va ser l’autor, cosa del tot increïble, i llevat del REINO DE ESPAÑA, inconcebible. Moià en aquella època superava escassament els 2000 habitants, i TOTHOM tenia com a tema de conversa, la casa que el Francesc Viñas i Dordal, s’estava construint.

Del primer jardí – als anys 1955-60 es va remodelar - , en queden restes de la barana, les capelletes (ambdues atribuïdes a l’ Antoni Gaudí i Cornet (Riudoms, el Baix Camp,25 de juny del 1852 - Barcelona, 10 de juny del 1926)) i el colomar (atribuït a Josep Puig i Cadafalch (Mataró, el Maresme, 17 d'octubre de 1867 – Barcelona, 23 de desembre de 1956). Us semblà lògic que per fer petites construccions al jardí convoques als arquitectes esmentats, i es fes fer la casa per un paleta de poble?.

Amb la remodelació van desaparèixer alguns elements i se n'afegiren de nous, com el grup escultòric amb personatges o elements d'òperes de Wagner que el tenor Viñas havia representat.

Us recomano fer un tomb per Moià i el Moianès, al mateix nivell que us exhorto a fer alguna activitat que mantingui les vostres capacitats psíquiques i físiques, practicar el Country per exemple.

Ah!, ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del mestre d’obres i/o arquitecte autor d’aquest edifici. Els llibres d’actes de l’ajuntament – si no es cremaven en els dies foscos que seguien a la SEDICIÓ dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República - poden fer un xic de llum.

El Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME, http://vptmod.blogspot.com.es/ em deixa un comentari : l 'autor fou l'enginyer Pere Viñas Dordal germà del tenor.

A : http://www.latosca.cat/La_Tosca_122011.pdf llegia :

Pere Vinas i Dordal va néixer a Moià el dia de Nadal de l'any 1878 i l'1 de novembre de 1948, va morir, gairebé sobtadament, al seu domicili de Barcelona. ( Moià, 25.12.1878 + Barcelona, 1.11.1948)

Trobava un article meu sobre la Colònia Jorba en aquell número.

No tinc constància d’haver ofès ningú, el cert però, és que fa MASSA temps que la TOSCA no em publica cap article.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ara estan arreglan la casa i l’estant deixant preciosa, esperem el canvi final a veure una casa tant magnífica

Anònim ha dit...

La casa s’ha esta remodelant