divendres, 2 de setembre del 2016

CAPELLA DE SANT JOAN BAPTISTA DEL PRAT. VEINAT DEL ‘VERINAL’. TARADELL. OSONA. CATALUNYA

Gràcies a les gestions del Eduard Garrell i Llopis, tenia el dia 01-09.2016 una conversa telefónica amb la Teresa Mirambell Lleopart, en la que xerràvem de moltes coses - que aniran sortint a la llum pels seus passos comptats . Començo per la Capella de Sant Joan Baptista del Prat, de la que des del segle XIII el mas Colomer n’és el benefactor.
La descripció a patrimoni Gencat ens diu que l’esglesiola està situada a la part de tramuntana de la masia el Colomer. La nau és de planta rectangular coronada amb absis semicircular, i està orientada com les església romàniques, amb l'absis situat a llevant. És coberta a dues agües i té el campanar d'espadanya al damunt. A la part de tramuntana hi ha uns grossos contraforts que aguanten el mur. La façana té un portal rectangular datat al 1752 i un òcul amb vitralls. L'interior és cobert amb volta un xic aplanada. L'església és arrebossada de blanc, no obstant a la part de l'absis s'endevina una finestra romànica, avui tapiada,i a la part de migdia les dovelles de l'antic portal que descriuen un arc de mig punt. Al davant mateix s'hi forma una placeta.



A l'altar de la capella hi ha un retaule de Sant Joan del Prat del segle XVIII (1783) del taller dels Ral.
Amb la petita Canon Ixus obtenia una imatge parcial.


La visitava el mati del 2.09.2016


Rebia una fotografia des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ) datada el 30-X-1982, amb el següent peu informatiu : Capella de Sant Joan Baptista, prop del Mas Prat, de nom antic, Mas Colomer, de Taradell, comarca d’ Osona


Sou pregats de fer les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com