M’explicaven que a la casa coneguda com del Procurador-Baronia de Bellpuig, al carrer Homenatge a la Vellesa, enfront quasi de la Casa Consistorial de Bellpuig , s’hi instal•laven ‘provisionalment ‘ les escoles públiques.
La descripció de patrimoni Gencat- que no fa esment d’aquest ús - , ens diu; habitatge que consta de tres plantes i entrada porticada d'arcs semicirculars (dos laterals i tres frontals). La planta noble té quatre portes balconeres amb barana de forja i la segona és idèntica a la primera. A la planta tercera o golfa hi ha una sèrie de petites obertures d'arc de mig punt . Les obertures del primer pis estan emmarcades per una motllura; es combina una motllura llisa i altre amb una forma estrellada amb un relleu a l'interior al centre de la llinda.
Dos dels arcs de l'entrada porticada es recolzen sobre una base quadrada, entre que el tercer arc frontal ho fa sobre una pilastra cilíndrica.
Retratava el portal on llueix una inscripció en llatí que impetra la protecció divina sobre la casa que acull avui un establiment de restauració.
Bellpuig superava el miler d’habitants des del segle XVIII, està fora de dubte que hi havia escoles – de nens i de nenes -, tant cert com que des de l’1 de abril de 1939, quan es posava en marxa la segona dictadura feixista – la del general Franco – s’ha dut a terme una política de ‘destrucció’ de la memòria històrica que manté dissortadament una ‘inèrcia perniciosa – que no s’ha combatut suficientment en aquesta ‘democraciola’ vergonyant.
Ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com imatges i dades dels edificis escolars de Bellpuig anteriors a la dictadura franquista.
Catalunya us en deurà una.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada