divendres, 2 de juny del 2017

ERMITA DE SANT URBÀ. FORADADA. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

L'ermita de Sant Urbà de Foradada està emplaçada al cim del turó als peus del qual s'estén la població.

Es tracta d'un edifici aïllat, de planta rectangular (de 6 per 7 metres aproximadament) que consisteix en una capella d'una sola nau, coberta amb volta de canó i teulada a doble vessant.


El turó, allargassat de nord-oest a sud-est, conté en el vessant meridional el cingle amb un forat a la roca que dóna nom al poble i actualment forma part del Parc de la Roca Foradada.


Exteriorment, l'edifici està arrebossat amb ciment i ofereix un aspecte homogeni i auster, sense cap mena d'ornamentació. Aquest arrebossat no deixa veure la disposició original dels carreus. La façana d'accés és l'única que conté obertures i un element arquitectònic que indica que l'edifici és de caràcter religiós: un campanar d'espadanya coronada amb una coberta d'arc de mig punt motllurada amb una creu de ferro a sobre. La porta és d'arc de mig punt i a banda i banda s'obren dos petites finestres quadrades. La teulada és una senzilla coberta prefabricada d'uralita ; material que hores d’ara està prohibit en la construcció i es considera un agent cancerigen altament perillós.

L'interior és sobri, amb la volta i les parets enguixades i pintades de blanc, excepte la cornisa motllurada i pintada en granat que marca la imposta entre paret i inici de volta. Conté una imatge exempta del sant en un pedestal sobre l'altar. Darrera aquesta imatge, la decoració que li fa de marc està pintada sobre el guix.


L'aspecte actual de l'ermita es deu a les obres de reforma que s'hi efectuaren cap al 1964 i que consistí en l'arrebossat de les parets i la reconstrucció del sostre, la seva construcció original Però, es pot datar als segles XVII i/o XVIII per comparació amb altres esglesioles d'aquesta època en aquesta zona, les quals tenen les característiques comunes de ser de planta quadrada de petites dimensions, teulada a dues vessants, porta adovellada i dues petites finestres, una a cada banda de l'entrada.

Sant Urbà té dedicada l’església de Montsonís situada dalt del turó.


Urbà I (Roma, ? - Roma, 23 de maig de 230) va ser el dissetè bisbe de Roma, el seu pontificat s'inicia amb la seva elecció el 222 i finalitza amb la seva mort el 230. Segons la tradició, mor com a màrtir i és venerat com sant en diverses confessions cristianes. A Alemanya, el consideren el sant patró de la viticultura; durant l'edat mitjana hom l'invocava per trobar remei contra les tempestes, la gota i l'embriaguesa. Segons la tradició, antigament hi hagué al poble de Foradada unes febres que produïen mal de cap i aleshores els vilatans van invocar Sant Urbà pel seu patronatge sobre el aquest mal.

No trobava cap esser humà a Montsonís al que preguntar-li si hi havia escola al poble abans de la dictadura franquista, i en cas afirmatiu on era, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com